Octavian Jurma, despre pandemia COVID-19: Avem de 20 de ori mai multe cazuri de infectare decât în primul val

0
529

Medicul și cercetătorul Octavian Jurma avertizeză că, dacă se menține actualul ritm de creștere zilnică a numărului de cazuri COVID-19, în următoarele două săptămâni încă un milion de români se vor infecta, iar 10.000 vor muri.

Jurma subliniază că, în prezent, avem de 20 de ori mai multe cazuri de infectare decât în primul val, când a fost impusă carantina ”pentru a nu ajunge ca în Lombardia”.

”Acum am ajuns mai rău ca Lombardia pentru că am refuzat carantina de 30 de zile și prin asta am refuzat să mai avem vreodată doar 500 de cazuri pe zi în vârful unui val. Acum le aratam noi italienilor cum arata un val pandemic in care politicienii au luat locul medicilor”, a scris Jurma în mesajul postat pe Facebook.

Cercetătorul avertizează că actualul val este mai grav decât valurile doi și trei combinate.

”Săptămâna trecută am depășit pragul de 100.000 de cazuri noi pe săptămână. Acumulăm acum mai multe cazuri într-o săptămână decât într-o lună în toată luna octombrie 2020 din valul 2 sau în luna aprilie din valul 3-Alpha. La o ratăă de detecție de 1:5, în realitate acum se îmbolnăvesc săptămânal jumătate de milion de români (500.000). Tot ăptămâna trecută am înregistrat 2.361 de morți. În ultimele 14 zile, aproape 5.000 de români au fost uciși de COVID-19”, arată cercetătorul.

Cu actualul ritm de creștere a infectărilor, fără măsuri suplimentare și cu o rată mică de vaccinare, în următoarele două săptămâni se vor mai infecta un milion de români și vor muri 10.000, estimează cercetătorul.

”Vom continua la acest nivel stratosferic încă cel puțin două saptmani: un milion de romani se vor mai imbolnavi in urmatoarele două săptămâni dintre care vom depista doar 200.000, iar 10.000 de români vor fi uciși de COVID-19 în următoarele două săptămâni, dintre care vom depista doar 5.000”, a explicat Octavian Jurma.

Potrivit cercetătorului, cu cât atingem mai târziu vârful actualului val, cu atât spitalele vor fi mai copleșite, iar numărul deceselor va crește dramatic.

”Din păcate pentru sistemul medical, amânarea chiar și cu o săptămână a atingerii vârfului este devastatoare. Faptul că săptămâna trecută nu am atins încă vârful înseamnă că urmează încă două săptămâni de creștere a numărului de cazuri grave care necesită internare și ATI. Dar nu mai avem paturi de ATI și paturi cu oxigen în spitale. E inutil să mai facem prognoza pentru internări și ATI, pentru că necesarul depășeșete deja cu sute de paturi capacitatea. Chiar dacă nu ne pasă de ceea ce se întamplă în spitale, numărul de decese ne va lovi pe toți. Indiferent ce credem despre pandemie și vaccin, sunt prea puțini care vor putea nega moartea unui cunoscut. Moartea este ultimul apel la trezirea din minciună”, a transmis Octavian Jurma.

Articolul precedentOMS Europa: Niciun sistem sanitar n-a fost pregătit când „a lovit COVID-19”
Articolul următorGCS: 1.805 pacienți, dintre care 36 de copii, internați la ATI. Au fost înregistrate 574 decese