La nivel mondial 42 milioane de copii sunt supraponderali, obezitatea infantila fiind una dintre cele mai serioase probleme de sanatate publica in secolul XXI.

Copiii obezi sau supraponderali sunt predispusi la o greutate corporala mare si la varsta adulta, dar au si o inclinatie catre afectiuni precum diabet, dislipidemie, probleme respiratorii, boli cardiovasculare si probleme ortopedice inca de la o varsta tanara.

„in general, se considera obez un copil a carui greutate depaseste cu 20% greutatea ideala. Excesul cu 10% fata de ideal se defineste cu termenul de suprapondere. Principalele cauze ale instalarii obezitatii sunt alimentatia incorecta si lipsa activitatii fizice . Doar la un procent minim de copii obezi excesul de greutate este secundar unor tulburari endocrine sau unor anomalii genetice”, a explicat dr. Corina Paul, medic primar pediatru.

Printre factorii care favorizeaza aparitia obezitatii este si somnul insuficient, motiv pentru care se recomanda respectarea orelor de somn, potrivit unor studii recente. insa principalul factor care duce la cresterea in greutate este alimentatia necorespunzatoare varstei si a nevoii de crestere a copiilor. Nutritionistii au ajuns la concluzia ca tinerii mananca alimente multe si de proasta calitate.

„Una dintre cauze este tantatia mancarurilor de tip fast-food, alimente goale in valoare nutritionala insa bogate in aport de calorii. Dulciurile, chipsurile, junk foodul primeaza in alegerea copiilor, in detrimentul legumelor, al fructelor si al cerealelor sau lactatelor”, a afirmat dr. Corina Paul.

Lipsa activitatii fizice si problemele in familie sunt factori esentiali, care duc la consumul necontrolat de alimente. „Consumul excesiv de mancare si cresterea in greutate a copilului poate fi o forma de expresie a depresiei acestuia saau a altor stari emotionale. Mancatul apare astfel ca o modalitate de a evita suferinta sa si neputinta in raport cu ceea ce sunt ceilalti, cu intelegerea, cu ceea ce asteapta de la el”, potrivit dr. Corina Paul.