Obezitate – risc de diabet si cancer

0
25

Obezitatea este o afectiune foarte intalnita, chiar epidemica in randul populatiei. Obezitatea este foarte agresiva ea fiind insotita de complicatii si de asociatii morbide.

Obezitatea afecteaza calitatea vietii, scade speranta de viata, iar tratamentul ei presupune costuri foarte mari.

a€œAtunci cand apare obezitatea este indicat sa mergem la medic pentru ca doar medicul specialist in nutritie, respectiv in nutritie si boli metabolice este cel care ne poate da sfaturi pentru reducerea si apoi controlarea greutatii corporale. Å¢esutul adipos din interiorul abdomenului este un tesut toxic pentru ca are o relatie de vecinatate cu ficatul. Astfel, consecintele sale metabolice si implicit cardiovasculare sunt absolut nefaste”, a explicat prof. Dr. Nicolae Hancu, presedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli de Metabolism.

Ad in title

Obezitatea sau supraponderea se manifesta la persoanele adulte printr-o circumferinta abdominala mare. Persoanele care au un indice de masa corporala mare sau o circumferinta abdominala mare trebuie sa se prezinte imediat la medic.

Obezitatea ne predispune la numeroase afectiuni, cele mai intalnite fiind bolile cardiovasculare, diabetul, cancerul si problemele articulare.

Bolile cardiovasculare sunt, cel mai adesea, rezultatul obezitatii, deoarece plusul de kilograme predispune la boli de inima. Persoanele cu burta sunt astfel predispuse la hipertensiune arteriala sau la boli de inima.

Diabetul este o alta consecinta a obezitatii. Potrivit statisticilor, 90 la suta dintre persoanele cu diabet au sau au avut obezitate.

Obezitatea mai poate predispune si la aparitia anumitor forme de cancer. in cazul femeilor obezitatea poate determina aparitia cancerului mamar sau a cancerului de col uterin. in cazul barbatilor obezitatea are drept complicatie aparitia cancerului de prostata si a cancerului de colon.

Problemele articulare – durerile de spate, de genunchi de solduri ii fac pe bolnavi sa nu poata merge sau chiar sta in anumite pozitii. Acest lucru duce la aparitia constipatiei si a varicelor.

Vezi si: Obezitatea

Articolul precedentAlte 2 spitale vor trece la primarie
Articolul următorStartul seriei de evenimente nationale „intalnirile Safrinei” s-a dat la Constanta!