Oamenii de știință au identificat noi celule pentru imunoterapia împotriva cancerului

0
330

Cercetătorii de la Institutul Sloan Kettering au raportat în revista Nature că noi celule imunitare descoperite recent ar putea fi o țintă bună pentru imunoterapie. Astfel, crește șansa de a reduce decalajul dintre persoanele oncologice care răspund și cele care nu răspund la imunoterapie.

Noile celule, pe care oamenii de știință le-au numit celule T înnăscute ucigașe, diferă în moduri notabile de ținta convențională a multor imunoterapii – celulele T citotoxice (”ucigașe”). În primul rând, acestea nu se epuizează din cauza activității extinse, așa cum o fac celulele T citotoxice. De altfel, pot pătrunde mai adânc în țesuturile unde se ascunde cancerul. Aceste atribute unice le fac atractive ca țintă pentru imunoterapie.

”Credem că aceste celule T ucigașe asemănătoare înnăscutelor ar putea fi vizate sau modificate genetic pentru terapia cancerului”, spune Ming Li, imunolog la Institutul Sloan Kettering și autorul principal al noului studiu.

”Acestea pot fi mai bune la țintirea și uciderea tumorilor solide decât celulele T convenționale”, a mai spus acesta.

Echipa dr. Li a raportat pentru prima dată existența acestei populații de celule neobișnuite în 2016. La acel moment, pentru echipa sa era clar că aceste celule aveau puterea de a ucide celulele canceroase, dar știau puține despre proveniența lor și modul în care reacționează.

Pentru acest nou studiu, cercetătorii au folosit o varietate de tehnici, inclusiv analiza unicelulară și editarea genomului CRISPR, pentru a caracteriza în continuare celulele.

Potrivit cercetătorilor, descoperirile au fost uluitoare. În primul rând, celulele T ucigașe înnăscute nu fac molecula punct de control imun PD-1 și, în consecință, nu par să se epuizeze așa cum o fac celulele T ucigașe tipice. Aceasta este o caracteristică atractivă într-o potențială terapie cu celule imune.

Celulele par, de asemenea, să recunoască diferiți markeri sau antigeni pe celulele canceroase. În timp ce celulele T ucigașe convenționale recunosc antigene mutante specifice (numite neoantigene), celulele T asemănătoare înnăscutelor ucigașe recunosc o gamă mult mai largă de antigene nemutate (adică normali).

Totodată, celulele T ucigașe asemănătoare înnăscutelor nu depind de celulele specifice de antigen, cum ar fi celulele dendritice, pentru a le alerta asupra prezenței antigenelor cu aspect periculos. În acest fel, ele se comportă mai mult ca niște celule imunitare înnăscute care sunt întotdeauna pregătite pentru atac.

În cele din urmă, spre deosebire de celulele T convenționale, acestea nu recirculă în sânge și lichid limfatic, făcând opriri în ganglionii limfatici. Mai degrabă, par să ajungă direct la țesuturile din corp, unde caută pericolul.

Toate acestea le fac de un interes deosebit ca țintă a imunoterapiei, spune dr. Li. Faptul că celulele T ucigașe înnăscute recunosc antigenele nemutate din organism ridică întrebarea de ce aceste celule nu provoacă autoimunitate atunci când sistemul imunitar atacă părți normale ale corpului. Dr. Li spune că acest lucru se întâmplă pentru că sunt reprogramate în timpul dezvoltării lor.

De obicei, celulele T în curs de dezvoltare care reacționează puternic la antigenele normale sunt ucise în mod proactiv de către organism pentru a preveni reacțiile autoimune. Dar nu același comportament este valabil și pentru celulele T înnăscute ucigașe. În schimb, mecanismele receptorilor de celule T sunt comprimate, făcând aceste celule inofensive pentru celulele normale din organism.

În același timp, celulele devin mult mai sensibile la o moleculă numită IL-15, care este produsă de multe celule canceroase și este recunoscută ca ”alarmină”, un semnal de pericol care pune sistemul imunitar în acțiune. Echipa a descoperit că, dacă șterg IL-15 din celulele canceroase, atunci protecția oferită de celulele T înnăscute ucigașe a fost eliminată și creșterea tumorii s-a accentuat.

Echipa dr. Li a făcut majoritatea experimentelor pe șoareci, dar a confirmat că aceste celule T ucigașe înnăscute sunt prezente în tumorile umane, inclusiv în tumorile cancerului de colon de la pacienții de la Memorial Sloan Kettering Cancer Center.

Articolul precedentStudiu: Rolul microbiomului intestinal în preferințele alimentare
Articolul următorCâte persoane au fost vaccinate anti-COVID-19 în ultima săptămână