O noua speranta pentru pacientii cu cancer pulmonar

0
42

Cancerul pulmonar este principala cauza de mortalitate oncologica in Romania, 10.277 de persoane pierzandu-şi viaţa in 2018 ca urmare a acestui diagnostic. Potrivit statisticilor, anul trecut au aparut 11.340 de cazuri noi de cancer pulmonar, dintre care peste 8.000 in randul barbaţilor. 

Specialistii explica faptul ca marea problema in tratarea acestui tip de cancer este reprezentata de faptul ca boala este depistata tarziu, atunci cand medicii nu mai pot face aproape nimic. Acest lucru este pe cale sa seschimbe insa, odata cu aparitia parteneriatului global „Lung Ambition Alliance”, destinat dublarii supravieţuirii la 5 ani in cancerul pulmonar, pana in anul 2025. Proiectul a fost lansat la Timisoara si presupune punerea in practica a inovaţiei in cancerul pulmonar, atat la nivel de diagnostic de precizie prin testarea biomarkerilor, cat şi in terapiile ţintite şi imuno-oncologia, oferind şansa unei intenţii curative chiar şi in stadii avansate ale bolii. 

Programul vine cu o noua abordare in diagnosticul, tratamentul şi in ingrijirea cancerului pulmonar in toate stadiile sale.

„Terapiile ţintite şi imunoterapia ofera acum soluţii şi pentru cancerul pulmonar local-avansat, şi pentru cel metastatic. Accesul cat mai rapid la aceste terapii personalizate, prin testarea biomarkerilor şi monitorizarea progresiei bolii sunt foarte importante pentru un management corect şi eficient al cancerului pulmonar”, a explicat medicul oncolog Şerban Negru, potrivit Agerpres.

 

Diagnosticarea precoce, vitala pentru pacientii cu cancer pulmonar

 

„in ultimii ani au aparut tehnici noi de terapie, medicamente noi şi de aceea avem şi ambiţia de a dubla şansa de supravieţuire. Cand pacientul se indreapta spre medic pentru ca nu mai poate respira, este prea tarziu. Noi trebuie sa ne schimbam modul de a face politica medicala. Semnele unei persoane care respira mai greu, care a slabit, care prezinta semne de sange in sputa, oboseala permanenta, tuse sunt semnele clasice ale bolilor de plamani, dar daca se aşteapta pana apar aceste semne, este prea tarziu. Trebuie gasite mijloace de intervenţie astfel ca noi sa gasim bolile in faza asimptomatica, aşa cum incercam prin screeningul mamar, de col etc”, a detaliat dr. Ştefan Curescu, seful Clinicii de Oncologie a Spitalului Municipal Timişoara.

Potrivit acestuia, tratamentul ideal este cel chirurgical, dar pentru aceasta trebuie ca tumora sa fie foarte mica, adica depistata in stadiu incipient. in opinia sa, statul roman ar trebui sa aiba mult mai multe servicii de chirurgie pentru a se imbunataţi situaţia.

„Avem nevoie de chirurgi mai mulţi, de aparate de radioterapie multe, de diagnostic precoce. Oricat de mult va evolua ştiinţa medicala, daca cei care fac politica de sanatate in Romania nu se vor implica, situaţia nu se va rezolva. Cunosc pacienţi care au reuşit sa traiasca, dupa o diagnosticare incipienta, inca 30 de ani şi sunt mulţi”, a completat Curescu.

Articolul precedentProgram international pentru un acces mai larg la insulina
Articolul următorScoliozasi cifoscolioza, afectiuni tot mai frecvente in viata modern