O noua campanie de promovare a sanatatii orale, demarata inscolile din Bucuresti

0
255

in Bucuresti se lanseaza cea de a treia Campanie de Promovare a Sanatatii Orale. Un numar de 250.000 de prescolari si scolari vor beneficia de acest proiect.

Personalul medical din cabinetele scolare le va explica copiilor ce inseamna afectiunile stomatologice si, mai ales, cum sa se fereasca de ele. Deprinderea unor obiceiuri sanatoase apare in urma transmiterii sistematice si consecvente a informatiilor utile medicale, dar si de modul responsabil prin care parintii isi indruma copiii in privinta cresterii sanatoase si din perspectiva igienei orale.

Prin campaniile de informare – educare – constientizare, desfasurate anual in unitatile de invatamant, ne dorim sa ajutam copiii sa isi insuseasca un stil de viata sanatos ca fiind un cumul de comportamente practicate zilnic, anunta Administratia Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti (ASSMB).

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) estimeaza ca problemele stomatologice afecteaza jumatate din populatia globului (3,5 miliarde de persoane), cariile dentare reprezentand cea mai frecventa afectiune.

in ultimii doi ani, in scolile din Capitala s-au realizat peste 170 de mii de consultatii stomatologice si 450 de mii de tratamente dentare. 

 

Cauzele afectiunilor stomatologice

 

Cele mai frecvente probleme de sanatate in randul copiilor sunt problemele dentare, iar cativa dintre factorii raspunzatori pentru acest fenomen constau intr-o alimentaţie bogata in zaharuri şi igiena orala defectuoasa.
Un studiu privind sanatatea orala la copii si tineri, realizat de Institutul National de Sanatate Publica, a aratat ca:
• 83% dintre elevii chestionati considera ca zambetul lor are de suferit din cauza problemelor dentare (carii sau malpozitii dentare);
• 91% stiu ca exista o relatie intre consumul de dulciuri si caria dentara;
• 90% stiu ca lipsa periajului dentar este corelat cu aparitia cariilor.

Anul acesta, cursul de informare se va desfasura printr-un concurs educational menit sa stimuleze creativitatea copiilor si motivandu-i sa fie un exemplu pentru colegii lor si chiar pentru intreaga familie. in plus, parintii sunt indrumati sa urmareasca tehnica periajului dentar aplicata de copii si sa completeze un chestionar online. Campania este derulata de Primaria Capitalei, prin ASSMB.

Articolul precedentSpecialistii propun scannere termice pe aeroporturile din Romania, pentru a depista noul coronavirus
Articolul următorMersul la cinema, la fel de benefic casi exercitiile cardio usoare – studiu