O fetiță a suferit arsuri corneene în urma expunerii la raze ultraviolete, la Spitalul „Victor Gomoiu”. Rafila: Inspectorii sanitari vor efectua un control

0
171

Inspectorii sanitari vor efectua un control la Spitalul de Copii „Victor Gomoiu”, după ce o fetiță a suferit arsuri corneene în urma expunerii la raze ultraviolete, a precizat, luni, ministrul Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

„Va merge Inspecţia sanitară de stat şi, eventual, putem să trimitem şi reprezentanţi ai Corpului de control. Înţeleg că este o anchetă administrativă. Am primit o informare din partea conducerii acestei unităţi, care precizează faptul că într-o cameră în care funcţiona o lampă cu ultraviolete un adult şi un copil au stat timp de 45 de minute. Rămâne să avem informaţii referitoare la starea lor de sănătate”, a declarat prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

Ministrul a explicat că există o procedură standard în ceea ce priveşte echipamentele cu ultraviolete.

„Există echipamente care folosesc ultraviolete într-un sistem închis, care doar vehiculează aerul, acolo nu este nicio problemă. Pot funcţiona cu persoane în încăpere. Restul echipamentelor nu funcţionează cu persoană în încăpere. Nu îţi trebuie o foarte mare specializare să ştii că atunci când în încăpere este o lampă de ultraviolete, trebuie oprită atunci când persoanele pătrund în încăpere”, a arătat Alexandru Rafila.

Potrivit ministrului, insuficienţa personalului „nu scuză în niciun fel o eroare care poate pune în pericol sănătatea unui pacient”.

„Totdeauna, astfel de situaţii sunt nu numai neplăcute, sunt şi nefericite şi în mod evident există o responsabilitate directă a celor care au făcut sau nu au făcut, au respectat sau nu au respectat o anumită procedură şi evident a managementului acelei unităţi sanitare. (…) Chestiunile acestea legate de insuficienţa personalului nu scuză în niciun fel o eroare care poate pune în pericol sănătatea unui pacient”, a afirmat ministrul Sănătăţii.

Spitalul „Victor Gomoiu”: A fost demarată o anchetă internă 

O fetiţă de un an şi jumătate şi tatăl său au suferit arsuri corneene, după ce au fost expuşi accidental la o lampă cu ultraviolete la Spitalul ”Victor Gomoiu” din Capitală. Conducerea unității sanitare a anunţat că a demarat o anchetă administrativă, iar asistentul implicat în incident a demisionat.

„Pacienta minoră, în vârstă de un an şi jumătate, s-a prezentat la Camera de Gardă a spitalului însoţită de tatăl său, prezentând simptome respiratorii. În urma testelor rapide fost depistată infecţia cu virus respirator sinciţial, ceea ce a impus ca atât copilul, cât şi tatăl, să fie izolaţi în spaţiul special destinat pacienţilor care prezintă acest tip de infecţie. După finalizarea consultaţiei, pacienta a primit din partea medicului recomandare de tratament la domiciliu. Precizăm faptul că, în timpul examinării medicul de gardă a constatat că lampa UV era în funcţiune şi a procedat la închiderea acesteia. În urma anchetei interne derulată ulterior a reieşit faptul că pacienta minoră şi părintele însoţitor au fost expuşi accidentala la lampa UV timp de 45 minute, suferind arsuri corneene care au necesitat îngrijiri medicale”, au transmis reprezentanţii spitalului.

Ancheta internă a fost demarată de conducerea unităţii sanitare,, care sa autosesizat in urma informaţiilor apărute în spaţiul public, până în acest moment neexistînd o sesizare oficială din partea familiei.

„În acest moment, în cadrul unităţii sanitare este în desfăşurare ancheta administrativă, asistentul medical implicat depunându-şi demisia în urma incidentului. De asemenea, pe perioada anchetei administrative, infirmiera implicată în incident nu va mai activa într-o zonă în care au acces pacienţi”, potrivit sursei citate.

Articolul precedentVariola maimuței: Un nou caz confirmat în România, la un bărbat de 34 de ani din București
Articolul următor1.405 persoane, vaccinate cu Pfizer Omicron adaptat noilor tulpini de coronavirus în ultima săptămână