O discuţie care trebuie făcută în societatea românească se referă la tratarea pacienţilor aflaţi în stadii terminale, afirmă ministrul Sănătății

0
121

Este nevoie de o discuție mai largă în societatea românească pe tema modului de tratament al pacienţilor aflaţi în stadii terminale, a declarat prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii.

„Protocoalele ATI, nu, nu se referă neapărat la protocoalele ATI, este vorba despre o discuţie mai largă care trebuie făcută în societatea românească, iar ea se referă la modul de tratament al pacienţilor aflaţi în stadii terminale. Ea nu se poate face doar printr-o decizie administrativă, trebuie să existe o discuţie largă, cu societăţile profesionale, cu organizaţiile de pacienţi, iar lucru acesta se poate face foarte bine având sprijinul acestor societăţi internaţionale (n.r. Societatea Europeană de Anestezie şi Terapie Intensivă şi Societatea Mondială de Anestezie şi Terapie Intensivă – n.r.) „, a declarat prof. univ. dr. Alexandru Rafila, citat de Agerpres, la plecarea de la Palatul Victoria, după discuţiile avute cu prim-ministrul Marcel Ciolacu, întrebat despre o eventuală modificare a protocoalelor ATI în urma scandalului declanşat la Spitalul Sfântul Pantelimon.

Întrebat dacă ar urma să se ajungă la opţiunea privind întreruperea tratamentului medical în cazul unui bolnav aflat în stadiul terminal, cum se practică în alte state, ministrul a spus că nu doreşte să facă speculaţii.

„Nu aş vrea să facem niciun fel de speculaţii. Aceste ghiduri şi protocoale de bună practică trebuie să fie supuse dezbaterii publice, iar acceptarea de către societate este esenţială”, a declarat ministrul Rafila.

Articolul precedentDemersuri pentru un audit independent la Spitalul Pantelimon din partea Societăţii Europene de Anestezie, anunțate de ministrul Sănătății
Articolul următorKluge (OMS): Mpox nu este noul COVID, indiferent dacă e vorba despre tulpina nouă sau cea veche