O aplicație dezvoltată de start-up-ul unor tineri ar putea ajuta nevăzătorii să se orienteze mai bine în marile orașe

0
233
foto: captura YT

Când persoanele cu deficiențe de vedere încearcă să se deplaseze într-o metropolă aglomerată, se pot pierde cu ușurință în momentul în care ies dintr-o stație de metrou. Niște tineri studenți francezi la Inginerie lucrează la o soluție ingenioasă care ar putea rezolva această problemă.

Aceștia dezvoltă o aplicație de navigare în realitate augmentată (AR) care identifică traseul cel mai practic pentru nevăzători și folosește „sunetul spațial” – cunoscut și sub denumirea de sunet 3D – pentru a-i ghida în direcția corectă, relatează Euronews.

Ar putea fi disponibilă din acest an

„Încercăm să facem ceva foarte simplu în care obțineți sunetul 3D din direcția corectă. Te întorci în direcția din care vine sunetul și apoi ești gata de plecare”, a declarat Nathan Daix, co-fondator și CEO SonarVision, pentru Euronews Next.

Aplicația este în prezent în dezvoltare și testare dar tânărul start-up își propune să o facă disponibilă chiar din 2023. Momentan, prototipul pare să funcționeze la Paris, dar ar putea fi lejer implementat și în alte mari capitale europene, a precizat acesta.

Există deja aplicații care alertează utilizatorul cu privire la punctele de interes din jur – cum ar fi Blindsquare și Soundscape – dar valoarea adăugată a SonarVision, a spus el, este de a ghida utilizatorii de la punctul A la B ca un „GPS de foarte înaltă precizie”, care este de asemenea, foarte intuitiv.

Diferența față de alte aplicații

Aplicațiile obișnuite de orientare, cum ar fi Google sau Apple Maps, nu au fost concepute pentru a satisface nevoile persoanelor cu deficiențe de vedere; „Una dintre problemele foarte frustrante cu multe dintre aceste produse este precizia”, a explicat Daix.

„GPS-ul în orașe poate avea o precizie de aproximativ 4 până la 5 metri în perioadele bune. Dar în cele mai rele momente, adică cel puțin 30 la sută din timp, obțineți o imprecizie de 10 metri plus.

„Asta înseamnă că GPS-ul vă va spune că ați ajuns la stația dvs. de autobuz, dar sunteți de fapt de cealaltă parte a străzii și tot trebuie să găsiți o modalitate de a ajunge la stația dvs. de autobuz și nu aveți indiciu unde este” – a explicat tânărul, conform sursei citate.

Camera telefonului scanează împrejurimile

SonarVision folosește camera telefonului pentru a scana clădirile folosind tehnologia AR și le compară cu baza de date Apple a clădirilor scanate pentru un anumit oraș:

„Acest lucru ne permite să urmărim cu precizie utilizatorii noștri cu o precizie de la 20 de centimetri până la un metru”, a menționat Daix, menționând că acest lucru a permis aplicației să mențină utilizatorul pe treceri și trotuare evitând, acolo unde este posibil, scările și zonele de construcție.

De ce va avea nevoie un nevăzător pentru a se bucura de o călătorie mai sigură

Tot ce este necesar utilizatorului se reduce la un set cu cască și un iPhone cu o cameră îndreptată spre drum – deși, în viitor, camera ar putea fi o componentă din ochelarii AR pentru mai multă comoditate.

„Telefonul ar fi în buzunar și ai avea ochelarii de vedere iar sunetul 3D iese din ramele acestora”, a precizat Daix.

Foarte important, aplicația nu detectează obstacole în timp real și este concepută doar pentru a fi un ajutor complementar la un baston alb, un câine ghid sau alte dispozitive pe care persoanele cu deficiențe de vedere le folosesc pentru a se deplasa.

Un ajutor real

Tehnologia necesară există: tehnologia LiDAR sau detectarea și măsurarea luminii, are potențialul de a „ajuta cu adevărat persoanele cu deficiențe de vedere

Permite scanarea mediului în adâncime. De fapt, am început să lucrăm cu LiDAR pe un iPhone 12 Pro și am reușit să dezvoltăm un prototip care înlocuiește practic bastonul alb.

Ne permite să detectăm obstacole, dar nu doar obstacole de pe podea – obstacole care sunt la nivelul capului, la nivelul corpului… Sunt lucruri cu adevărat serioase”, a spus specialistul.

Tehnologia, cât mai accesibilă posibil

Principalul motiv pentru care SonarVision nu se concentrează încă pe utilizarea LiDAR, a spus Daix, este că smartphone-urile care îl au (precum iPhone 12 Pro) sunt scumpe și SonarVision propune ca tehnologia să fie cât mai accesibilă posibil:

„Astăzi, cea mai importantă caracteristică la care putem lucra este orientarea – orientarea precisă și accesibilă este într-adevăr una dintre cele mai mari probleme care nu a fost încă rezolvată pentru persoanele cu deficiențe de vedere”, a mai precizat cercetătorul.

Articolul precedentStrategia națională și planul de acțiuni pentru prevenirea și limitarea infecților asociate asistenței medicale, în dezbatere publică
Articolul următorAvertisment îngrijorător: Anumiți conservanți folosiți în mod obișnuit, cu precădere în procesarea cărnii, cauzează cancer