O altă pacientă a decedat din cauza gripei la SCJU Sibiu

0
950
foto: Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu

O altă pacientă a decedat, din cauza gripei, la Secţia Infecţioase a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Sibiu, având mai multe comorbidităţi:
„Al doilea deces în sezonul 2023-2024 – femeie, 84 ani, Sibiu, internată Infecţioase-SCJ, nevaccinată antigripal, virus gripal tip A, comorbidităţi (Diabet zaharat, Fibrilaţie atrială, Obezitate)”, a transmis a anunţat, miercuri, Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică (DSP) Sibiu.

De la începutul actualului sezon rece, în octombrie 2023 şi până în 4 februarie 2024, au fost raportate în judeţ 498 cazuri de gripă, toate cu virusul gripal de tip A ( 76 dintre ele fiind confirmate PCR), 35.426 cazuri infecţii acute de căi respiratorii superioare şi 7.458 pneumonii.

Cazul anterior de deces de gripă în judeţu, din acest an, fost înregistrat în luna ianuarie: un bărbat în vârstă de 71 ani cu comorbidităţi.

2023: Mai multe decese din cauza gripei la SCJU Sibiu, în luna ianuarie, în special în rândul persoanelor cu probleme medicale cronice

Șase persoane confirmate cu virusul gripal, dar şi cu alte afecţiuni, au murit la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu, în luna ianuarie a anului anterior: o femeie în vârstă de 77 ani cu domiciliul în judeţul Sibiu, confirmată cu virus gripal A, pneumonie cu virus gripal A, limfom non-hodkin cu celule B, diabet zaharat tip 2 şi accident vascular cerebral ischemic, internată la Secţia de Boli Infecţioase. Un alt pacient decedat era un bărbat în vârstă de 73 ani cu domiciliu in judeţul Sibiu, confirmat cu virus gripal A, cu afecţiuni cardiace şi pulmonare şi hepatice cronice, iar un altul, un bărbat în vârstă de 62 ani, tot din judeţul Sibiu, confirmat cu virus gripal A, cu afecţiuni cardiace cronice, boală pulmonară cronică obstructivă şi pneumonie, ambii internaţi iniţial la Secţia de Boli Infecţioase, iar ulterior la ATI.

Alte trei victime ale gripei au fost tot din rândul persoanelor cu comorbidități: o femeie de 80 din judeţul Braşov, cu afecţiuni cardiace şi pulmonare cronice acutizate, afecţiuni hepatice cronice şi obezitate, un pacient de 75 ani din judeţul Sibiu, cu insuficienţă respiratorie cronică agravată, bronhopneumonie gripală şi afecţiuni oncologice pulmonare preexistente, diabet zaharat şi obezitate şi un bărbat în vârstă de 65 ani, tot din judeţul Sibiu, care avea afecţiuni cardiace cronice, afecţiuni hepatice cronice, afecţiuni pulmonare cronice acutizate şi obezitate.

Autoritățile medicale au făcut un apel către populaţie ca în această perioadă să evite spaţiile aglomerate, iar când acest lucru nu este posibil, să poarte mască de protecţie.

De asemenea, a recomandat spălarea mâinilor ori de câte ori se ating suprafeţe, în special cele folosite de mai multe persoane, dar şi aerisirea spaţiilor, cu precădere cele în care îşi desfăşoară activitatea mai multe persoane.

Totodată, cei care au simptome de infecţie respiratorie sunt îndemnaţi să se adreseze medicului de familie, să nu meargă în colectivitate şi să se ducă la unităţile de primiri urgenţe doar dacă starea de sănătate se deteriorează rapid.

Articolul precedentFetiță de trei ani, cu o tumoră de opt centimetri, salvată la Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iași
Articolul următorINSP: Care sunt semnele depresiei când ar trebui să beneficiați de sprijinul unui specialist