Numărul internărilor lunare a scăzut cu circa 210.000 în aprilie și mai 2020 față de aprilie și mai 2019

0
37

Numărul pacienților care s-au prezentat în unitățile sanitare în vederea internării a scăzut semnificativ în lunile aprilie și mai 2020, față de aceleași luni din 2019, după cum a declarat dr. Gheorghe Borcean, președintele Colegiului Medicilor din România (CMR), într-un interviu telefonic pentru www.Sănătatea.TV și www.RoHealthReview.

”Vom lua în calcul cele două luni pline din perioada de urgență, respectiv de pandemie, lunile aprilie și mai, deci nu și martie care a fost doar jumătate. În mod normal, în mod constant, în România se petrec cam 300.000 de internări pe lună în spitalele publice. În aceste două luni, aprilie și mai, au fost 92.000, respectiv 96.000 de internări în spitalele din România, cu tot cu pacienții cu COVID. Socotiți că o bună parte din această perioadă ambulatoriile, policlinicile nu au funcționat. Nu au funcționat odată că a fost starea de urgență și s-a spus să nu funcționeze, apoi ele nu au funcționat din reticențe diferite. Și ne putem întreba ce s-a întâmplat cu restul de aproape 210.000 de pacienți în medie pe lună care ar fi fost internați în spitalele din România pentru boli diverse, altele decât COVID?”, a declarat dr. Gheorghe Borcean.

Potrivit președintelui CMR, din cei aproape 210.000 de pacienți care nu s-au prezentat la medic, nu țoți și-au pierdut viața, însă mulți au suferit prejudicii în ceea ce privește starea lor de sănătate din cauză că nu au putut să se prezinte la medic sau pentru că nu au vrut, le-a fost teamă sau au fost tergiversați cu testări, cu amânări.

Ad in title

În ceea ce privește adresabilitatea pacienților la medic, la liniile de gardă, pe fondul relaxării treptate a măsurilor impuse pe timpul stării de urgență și a stării de alertă, dar și pe fondul unei diminuări a temerilor oamenilor de a se adresa unităților sanitare în această perioadă de pandemie, președintele CMR este de părere că nu se va crea un blocaj la nivelul liniilor de gardă.

”Nu cred că se va produce un blocaj al liniilor de gardă pentru că cei 200.000 de pacienți nu vor veni toți într-o zi. Nu vor fi toți urgențe. Sistemul, rețeaua spitalicească publică, așa cum este situația ei astăzi a dovedit că a putut face față. Și sistemul public sanitar și corpurile profesionale au făcut față la nivelul acesta de îmbolnăviri pe care l-am avut. (…) Ne-am angajat de la început să executăm întocmai și de îndată toate ordinele care vor veni de la cei care ne administrează, de la guvernanți. Și am făcut acest lucru. Acum dorim să ne tratăm pacienții, dorim să repornim și să reechilibrăm situația sistemului sanitar public din România”, a adăugat dr. Gheorghe Borcean.

Articolul precedentUn nou deces cauzat de coronavirus în rândul personalului sanitar
Articolul următorStimulentul de risc pentru farmacişti: De ce nu îl vor primi toţi angajaţii