Numărul cazurilor de TB a scăzut cu aproape 2.000 în primele șase luni din 2020 comparativ cu 2019

0
22

Numărul de cazuri nou înregistrate de tuberculoză la nivel național în primele șase luni ale anului 2020 a scăzut cu aproape 2.000 comparativ cu aceeași perioadă a anului 2019. Probabil cea mai evidentă cauză a acestei scăderi este pandemia de COVID-19.

”Problema este că pandemia COVID-19 ne va duce neajunsuri în viitor în controlul tuberculozei. Dacă am analizat primele șase luni din anul 2019, ca și număr de cazuri, comparativ cu anul 2020, la nivel național s-au redus cu aproape 2.000 de cazuri detectate și înregistrate. Adică o scădere mult prea mare a incidenței, de până la 29% comparativ cu anul trecut. În ceea ce privește incidența tuberculozei în România, dacă ne referim la datele care ne-au fost raportate în anul 2019 atunci incidența tuberculozei la nivel național era la 59 până la 59,1 la suta de mii de locuitori”, a declarat pentru Sănătatea.TV și RoHealthReview dr. Adriana Socaci, medic primar pneumolog în cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase ”Victor Babeș” Timișoara și Coordonator tehnic județean PNPSCT (Program TB).

În ceea ce privește județul Timiș, aici numărul de cazuri nou înregistrate a scăzut cu doar 14 în primele șase luni ale anului 2020 comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Ad in title

”În Timiș lucrurile stau altfel decât ce se întâmplă la nivel național. În Timiș, față de anul trecut, în șase luni de zile, numărul de cazuri nou înregistrate ca tuberculoză a scăzut doar cu 14 cazuri, adică o reducere a incidenței cu 8%, ceea ce ar fi de fapt un trend normal al scăderii incidenței tuberculozei în condițiile unui Program Național bine pus la punct și care funcționează. De ce în țară au scăzut cu aproape 2.000 de cazuri? Ar trebui sa luăm în discuție fiecare județ în parte în perioada stării de urgență și stării de alertă și ce a făcut fiecare rețea din județ. Dacă în Timiș au funcționat fără întrerupere toate dispensarele anti-tuberculoase, nu se poate spune același lucru de toate unitățile ambulatorii din țară. Lucrul acesta ar trebui analizat la nivel național. Mai mult decât atât, ce s-a făcut în Timiș, și cred că a fost un lucru bun și va trebui să îl aplicăm și la nivel național, a fost că pe toată perioada stării de urgență și de alertă orice pacient care a fost internat cu suspiciune de SARS-CoV-2 și a avut imagine radiologică sugestivă pentru tuberculoză a fost investigat și în sensul diagnosticului tuberculozei. Pot spune că toți pacienții înregistrați în județul Timiș în perioada stării de urgență și până în prezent au fost testați și pentru SARS-CoV-2 și pentru tuberculoză. Cred că lucrul acesta ar trebui introdus la nivel național, adică un program de control al tuberculozei în perioada COVID și post COVID pentru că nu o să dispară acest virus și va trebui să putem să trăim cu el și să știm să îl diagnosticăm și să nu pierdem din vedere alte boli care pot să aibă simptome, respectiv cum e tuberculoza, oarecum similare și cu infecția cu SARS-CoV-2”, a mai precizat dr. Adriana Socaci.

Articolul precedentUngaria și Ucraina iau măsuri drastice pentru a limita răspândirea virusului SARS-CoV-2
Articolul următorArafat: Vor urma două luni „dificile” în ceea ce priveşte infectările cu noul coronavirus