Noul coronavirus ar putea exista o perioadă mai lungă, precum gripa 1

Noua boală provocată de coronavirus, Covid-19, ar putea exista mult timp, la fel ca şi gripa, a atras atenţia un specialist chinez în afecţiuni respiratorii, citat de agenţia Xinhua.

Și asta spre deosebire de Sindromul Respirator Acut Sever (SARS), care în 2003, a dispărut la fel de repede cum a apărut.

Vicepreşedintele Academiei Chineze de Inginerie, Wang Chen, a explicat că SARS prezintă o puternică transmisibilitate şi patogenitate, de aceea este dificil pentru acest virus să supravieţuiască şi să continue să se răspândească în rândul oamenilor. Dacă virusul ucide gazda, acesta moare la rândul său.

Covid-19, însă, este posibil să se transforme într-o boală de lungă durată, precum gripa, a declarat Wang. ”Trebuie să fim pregătiţi pentru aşa ceva”, a spus specialistul, potrivit Agerpres.

Wang Chen a subliniat necesitatea studierii caracteristicilor biologice ale virusului şi adoptarea măsurilor corespunzătoare pentru prevenirea şi aplicarea tratamentului în mediu clinic, precum şi pentru prevenţie în viaţa de zi cu zi.

El a subliniat rolul important al cercetării ştiinţifice în înţelegerea Covid-19 şi pentru prevenirea şi controlul acestui virus.

Potrivit concluziilor unui studiu publicat miercuri în New England Journal of Medicine de oameni de ştiinţă din China care au studiat probe prelevate din nasul şi gâtul a 18 pacienţi infectaţi cu noul coronavirus, acesta se comportă mai degrabă ca gripa, în comparaţie cu alte virusuri foarte apropiate, ceea ce sugerează că se poate răspândi mult mai uşor decât se credea anterior.

Spre deosebire de SARS, care provoacă infecţii în tractul respirator inferior, care pot cauza pneumonie, Covid-19 se pare că preferă atât căile respiratorii superioare cât şi pe cele inferioare.

Acest lucru înseamnă nu doar că este capabil să provoace pneumonie severă, dar şi să se răspândească cu uşurinţă, ca gripa sau răceala comună. Cercetătorii au declarat că rezultatele lor completează rapoartele conform cărora virusul poate fi transmis mai devreme în cursul infecţiei şi sugerează că pentru controlarea lui va fi nevoie de o abordare diferită de cea care a funcţionat în cazul SARS.