Noua lege a profesiei medicale va viza formarea si practica medicala, statutul de liber profesionist si drepturile medicului

0
58

Ministerul Sanatatii pregateste o noua lege de organizare a profesiei medicale pana la sfarsitul anului 2017. Colegiul Medicilor din Romania (CMR) are o serie de propuneri inaintate ministerului in acest sens. O discutie de lucru intre ministrul sanatatii, prof. dr. Florian Bodog si reprezentantii CMR va avea loc pentru a dezbate fiecare titlu din noua lege a corpului profesional.

,,in lege ar putea fi vorba despre formarea ca medic, despre rezidentiat, despre primariat, practica profesiei medicale in public si privat, despre medic ca liber profesionist, despre modurile in care se practica medicina in Romania dupa Ordonanta de Urgenta Nr. 124/1998″, a declarat prof. dr. Gheorghe Borcean, Presedintele Colegiului Medicilor din Romania.

La ora actuala domeniul sanatatii in Romania este organizat conform Legii Nr. 95/2006 la care au fost aduse aproximativ 800 de acte subsecvente care au modificat legea.

,,S-a elaborat Legea Nr. 95/2006, un colaj intre Legea Nr. 74/1996, Legea Nr. 306/2004. Legea nu mai are astazi unitatea de text si de idee care sa o faca sa fie valabila si un instrument de lucru in vremurile noastre. Ministerul Sanatatii isi doreste ca legea sa fie completa, incat sa nu mai necesite acte subsecvente si norme, ci sa fie instrument de baza”, a declarat prof. dr. Gheorghe Borcean, Presedintele Colegiului Medicilor din Romania.

in noua lege de organizare a profesiei medicale vor fi cuprinse de asemenea statutul deontologic al medicului si drepturile acestuia.

,,La ora actuala acesta are doar obligatii, pierzandu-si calitatea de profesionist liberal si devenind doar un supus”, sustine prof. dr. Gheorghe Borcean.

Presedintele Colegiului Medicilor din Romania a precizat ca statutul de freelancer al medicului poate fi posibil, intrucat este vorba despre o meserie liberala care se poate realiza si in felul acesta. Mai exact, medicul ar trebui sa-si poata oferi serviciile unui spital, sa aiba in acelasi timp cabinetele sale, sa isi practice profesia, insa toate aceste aspecte trebuie reglementate strict, ceea ce la ora actuala nu s-a realizat.

Articolul precedentSTIINTA si EMOTIE in cancerul ovarian
Articolul următor1.800 de femei din zone defavorizate au beneficiat de controale medicale gratuite in 2016