Preşedintele Klaus Iohannis a făcut din nou apel la cetăţeni să fie prudenţi şi să respecte cu stricteţe toate regulile de prevenire a răspândirii noului coronavirus.

„Fac din nou apel la cetăţeni să fie prudenţi şi să respecte cu stricteţe toate regulile în vigoare”, a spus şeful statului într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Cotroceni.

Președintele a vorbit și despre contestările permanente ale regulilor sanitare şi ale măsurilor restrictive, în contextul pandemiei de SARS-CoV-2, care întreţin o stare de neîncredere.

„Contestările permanente ale regulilor sanitare şi ale măsurilor restrictive întreţin o stare de neîncredere, cu efecte nocive majore asupra sănătăţii publice. Experienţa din ultimele luni ne arată clar că situaţia poate fi ţinută sub control prin respectarea normelor sanitare şi prin luarea unor măsuri stricte, atunci când este nevoie, pentru perioade limitate de timp”, a spus şeful statului, într-o conferinţă de presă, la Palatul Cotroceni.

Klaus Iohannis a subliniat că Guvernul trebuie să clarifice de urgenţă situația rezultatelor diferite cu privire la incidenţa cazurilor de COVID-19 prezentate de INSP și GCS.

„Este ciudat că două instituţii guvernamentale dau două rezultate diferite. După părerea mea, este o urgentă nevoie de corelare a datelor între aceste instituţii şi aştept ca Guvernul să clarifice aceste probleme de urgenţă”, a spus şeful statului.

Preşedintele a mai precizat că le-a solicitat premierului Ludovic Orban şi ministrului Sănătăţii, Nelu Tătaru, „să evalueze în timp real necesarul de paturi de la terapie intensivă” şi a subliniat că, în contextul pandemiei de COVID-19, „nu ne putem permite supraaglomerarea spitalelor”.

„Nu ne putem permite supraaglomerarea spitalelor şi imposibilitatea secţiilor de terapie intensivă de a mai primi şi trata cazurile severe. În acest sens, am solicitat prim-ministrului şi ministrului Sănătăţii să evalueze în timp real necesarul de paturi de la terapie intensivă şi să crească, de fapt, capacitatea secţiilor de terapie intensivă, pentru a fi pregătite şi pentru situaţii mai grave”, a mai spus Iohannis.