Norul de poluanți generat de vulcanul din La Palma, extins în toată România până luni seara

0
269

Nor de poluanți generat de vulcanul din La Palma ajunge în România duminică, intrând în țară prin vest, pe la Timișoara, urmând se va întinde peste toată țara până luni seară, astfel că România va fi sub norul de particule și compuși chimici rezultați din acea zonă, a declarat Silviu Gurlui, profesor la Facultatea de Fizică, la un post de televiziune.

Silviu Gurlui a spus că ar fi indicat ca persoanele care stau afară, mai ales în zona de vest, să poarte mască, deoarece sunt condiții pentru o poluare mai mare.

Profesorul de fizică a explicat că norul toxic aduce o cantitate mare de dioxid de sulf care este injectată spre Europa, aducând poluare suplimentară, o potențială răcire a solului și compuși chimici secundari (acizi, sulfați, etc) care sunt aduși la sol prin precipitare, precipitații și influențează concentrația ozonului.

„Modelele sunt în evoluție. Acum, pare că norul de dioxid de sulf intră în România, prin vest, pe la Timișoara și se va întinde peste toată țară până luni seară, dacă nu apar alte evoluții. Așadar, timp de două zile ar putea fi deasupra țării. România poate fi sub norul de particule și compuși chimici rezultați din acea zonă. Aceste efect e posibil să fie mult mai important pe termen lung prin procesele care au loc la înălțimi foarte mari în timp, pot apărea compuși chimici secundari și de modificare măcar locală a acestor proprietăți legate de aerosolii din atmosferă la înălțimi foarte mari, care produc efecte pe termen lung legate de climă”, a declarat Silviu Gurlui.

 

Articolul precedentZiua Mondială a Contracepţiei: România, cele mai multe nașteri din UE în rândul fetelor sub 15 ani
Articolul următorBucureștiul a ajuns duminică la o rată de infectare de 4,35 la mie