Noi cercetări ar putea explica de ce unele persoane vaccinate anti-COVID-19 au fost infectate cu varianta Omicron

0
313

Un studiu realizat pe indivizi vaccinați anti-COVID-19 a arătat că anticorpii dezvoltați în urma vaccinării, deși eficienți în cazul tulpinii inițiale de virus, au fost mai puțin eficienți în prevenirea infecției cu varianta Omicron.

Noi cercetări ar putea explica de ce atât de multe persoane vaccinate împotriva SARS-CoV-2 au fost infectate cu varianta Omicron. Cercetătorii de la Johns Hopkins Medicine și de la Institutul Național de Alergie și Boli Infecțioase de la National Institutes of Health au descoperit că, în timp ce oamenii complet vaccinați produc un nivel ridicat de anticorpi care acționează împotriva tulpinii originale a SARS-CoV-2, aceiași anticorpi sunt mai puțin eficienți în prevenirea tulpinii Omicron.

Rezultatele cercetării au fost publicate online în Journal of Clinical Investigation Insight.

”Cercetările anterioare au arătat că anticorpii induși de vaccin răspund la tulpina originală a SARS-CoV-2 prin inhibarea capacității virusului de a se lega de enzima de conversie a angiotensinei 2 (cunoscută în mod obișnuit ca ACE2), receptorul de pe suprafața celulei prin care SARS-CoV-2 câștigă intrarea”, spune autorul principal al studiului, Joel Blankson, profesor de medicină la Școala de Medicină a Universității Johns Hopkins.

”Studiul nostru sugerează că aceiași anticorpi produc o inhibare mai mică a ACE2 cu tulpina Omicron, deschizând ușa unei infecții noi cu COVID-19”, a mai spus acesta.

Pentru a-și desfășura studiul, Blankson și colegii săi au analizat două tipuri de răspunsuri imune la SARS-CoV-2: răspunsul imun umoral, marcat de anticorpi specifici virusului care circulă în sânge și produși de limfocitele B sau celulele B, și răspunsul imun celular, care este un atac direct asupra virusului de către limfocitele T sau celulele T. Cercetătorii au observat aceste răspunsuri imune la 18 persoane sănătoase și complet vaccinate, cu vârsta cuprinsă între 23 și 62 de ani, care au suferit infecții incipiente în decurs de 14 până la 92 de zile după ce au primit un vaccin de rapel împotriva COVID-19. Dintre participanți, 14 au primit un rapel de vaccin ARNm Pfizer/ BioNTech, unul a fost stimulat cu vaccinul ARNm Moderna, iar restul de trei au primit un rapel de ARNm după doza inițială de vaccin Johnson & Johnson.

Răspunsurile imune umorale și celulare ale acelor participanți cu infecții incipiente au fost comparate cu cele dintr-un grup de control de 31 de participanți, cu vârste cuprinse între 21 și 60 de ani, care au primit vaccinuri și rapeluri similare împotriva COVID-19 și nu au avut nicio infecție anterioară cu SARS-CoV-2.

Deși cercetătorii nu au reușit să documenteze dacă infecțiile incipiente au fost de la tulpina Omicron, ei spun că este o probabilitate mare, deoarece această variantă a reprezentat mai mult de 90% dintre cazurile de COVID-19 tratate la Spitalul Johns Hopkins, unde studiul a fost efectuat, în perioada în care participanții la studiu au devenit simptomatici.

”Când am testat inhibarea mediată de anticorpi a legării proteinei spike SARS-CoV-2 de ACE2, am descoperit că serul de la participanții la studiu cu COVID-19 incipient– cel mai probabil rezultatul infecției cu Omicron – a avut anticorpi care au încetat puternic legarea de tulpina originală a virusului așa cum era de așteptat, dar nu a îndeplinit această funcție la fel de bine atunci când a răspuns la tulpina Omicron”, spune Blankson.

Reducerea specifică a anticorpilor care inhibă ACE2 care răspund la Omicron, spune Blankson, diferă de ceea ce a fost observat în infecțiile studiate anterior cu varianta Alfa. În acele cazuri, s-a constatat că persoanele infectate au niveluri mai scăzute de anticorpi față de tulpina originală de virus. Nivelurile de anticorpi care au inhibat legarea proteinei spike de ACE2 au fost similare atât pentru participanții cu infecții incipiente, cât și pentru cei din grupul de control.

Mai mult, nivelul de imunitate celulară a rămas puternic în grupurile de descoperire și de control atât pentru tulpinile originale, cât și pentru Omicron. Acest lucru a fost arătat într-un al doilea studiu recent, care analizează plasma sanguină a 15 primitori de vaccin ARNm.

Articolul precedentComisia Europeană a lansat spațiul european al datelor privind sănătatea
Articolul următorStudiu: Un mucegai din mediu rezistent la medicamente, capabil să afecteze plămânii