Nicoleta Pauliuc: Screeningul neonatal salvează vieți

0
214
Foto: Facebook/ Nicoleta Pauliuc

În cadrul unei mese rotunde organizate de Comisia de sănătate din Senat, la inițiativa Novartis România, președinta Comisiei pentru apărare, Nicoleta Pauliuc, a subliniat importanța extinderii programelor de screening prenatal și neonatal, care pot salva vieți, pot preveni suferințe și pot contribui semnificativ la reducerea costurilor ulterioare ale sistemului de sănătate, transmite Agerpres.

„Screeningul neonatal poate salva vieți, poate preveni suferințe, poate reduce costurile ulterioare ale sistemului de sănătate și poate da încredere părinților că statul este alături de ei, iar extinderea programelor de screening prenatal și neonatal poate contribui la scăderea ratei mortalității infantile, ‘unde suntem, din păcate, pe locul doi în Europa'”, a transmis Pauliuc în deschiderea evenimentului.

Ea a subliniat, de asemenea, contextul demografic alarmant al României: „Screeningul neonatal devine nu doar o politică de sănătate publică, ci o investiție în viitorul nostru ca națiune. Astăzi, România se confruntă cu un declin demografic semnificativ. Între 2011 și 2022, populația a scăzut cu peste un milion de locuitori. În 2024, sporul natural negativ a fost de 96.400 de persoane. Această scădere echivalează cu populația unor orașe importante din țară. În fața acestei realități, neadoptarea unor politici publice care să încurajeze natalitatea și să sprijine sănătatea nou-născuților ar însemna să neglijăm viitorul națiunii noastre. Este inadmisibil ca în marile orașe doar părinții care își permit să achite pachete de screening în spitale private, să aibă acces la aceste servicii. Este momentul ca statul român să preia această responsabilitate. Laboratoare avem, specialiști avem și știu că și voință există. Ne mai trebuie curaj și coerență în alocarea fondurilor”, a subliniat președinta Comisiei pentru apărare.

Nicoleta Pauliuc și-a reafirmat angajamentul de a susține aceste inițiative atât „nu doar discursiv, ci și legislativ”, pentru a construi un cadru coerent, predictibil și sustenabil pentru screeningul neonatal și prenatal în România. În acest context, ea a făcut apel la toate instituțiile implicate – Ministerul Sănătății, Ministerul Familiei, autoritățile locale, societatea civilă și mediul de afaceri – să colaboreze pentru a transforma acest proiect în realitate.

„Pentru anul 2025, cheltuielile totale pentru sănătate din România, care includ bugetul Ministerului Sănătății și bugetul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, sunt estimate la aproape 6% din PIB, ceva mai mult decât în anii precedenți, dar undeva la coada clasamentului între statele din Uniunea Europeană. În acest sens, susțin ferm creșterea treptată a bugetului pentru sănătate spre 9% în anii ce urmează”, a punctat Pauliuc.

Articolul precedentCriza de medicamente pentru epilepsie pune în pericol viața pacienților, atrage atenția Asociația Pacienților cu Epilepsie
Articolul următorINSP: 78 de cazuri noi de COVID-19 și un deces în ultima săptămână