Neuropatia din diabetul zaharat tip 1

0
304

Neuropatia diabetica este una dintre cele mai grave complicatii ale diabetului si se manifesta prin leziuni ale nervilor. Peste 60% dintre persoanele cu diabet zaharat sunt predispuse sa dezvolte aceasta boala. Neuropatia diabetica reprezinta ansamblul tulburarilor neurologice aparute in timpul diabetului zaharat si care sunt determinate de acesta. De obicei, reprezinta o evolutie cronica a diabetului zaharat de tip 1 si 2, care influenteaza negativ calitatea vietii pacientilor prin simptomele pe care le manifesta.

Studii recente au scos la iveala ca a fost inregistrata o usoara scadere a numarului de cazuri de neuropatie diabetica. Aceasta schimbare vine ca urmare a ameliorarii controlului glicemic determinat de progresele terapeutice inregistrate.

Polineuropatia senzitiva simetrica a membrelor inferioare este cea mai frecventa manifestare a neuropatiei diabetice. Cele mai frecvente si mai importante simptome ale neuropatiei vegetative sunt: tahicardia de repaos, reducerea variabilitatii frecventei cardiace, hipotensiunea arteriala ortostatica, diareea cronica, vezica urinara neuropatica, disfunctia erectila, afectiuni ale glandelor sudoripare.

O serie de studii au aratat ca un control glicemic nesatisfacator favorizeaza aparitia si agravarea neuropatiei diabetice, iar un control regulat previne, intarzie si incetineste aparitia si dezvoltarea bolii. Mentinerea controlului glicemic adecvat poate fi realizata prin: insulinoterapie intensiva, alimentatie corecta, activitate fizica individualizata si educarea pacientului, care trebuie sa constientizeze pericolul la care se expune daca nu se ingrijeste.

Neuropatia diabetica la copil este foarte rara, insa, in cazurile in care este diagnosticata, este nevoie de o buna documentare pentru confirmarea diagnosticului, dar si pentru tratament. La adulti, insa, manifestarea neuropatiei diabetice este obisnuita, iar gravitatea bolii creste odata cu inaintarea in varsta.

Pentru suprimarea sau reducerea durerilor asociate neuropatiei diabetice, se administreaza antialgicele si este folosita terapia patogenica. Pentru persoanele cu diabet, alimentatia, miscarea si mentinerea glicemiei in limite normale sunt cele mai importante masuri care se pot lua pentru evitarea complicatiilor. Medicii trateaza de obicei neuropatia diabetica dureroasa cu medicamente care se iau pe cale orala, cum ar fi antidepresivele triciclice sau alte tipuri de antidepresive, anticonvulsivante sau opioide. insa acupunctura sau fizioterapia pot ajuta la ameliorarea durerii la unele persoane.

 

Material realizat cu sprijinul Societatii de Neuropatie Diabetica.

 

Sursa: Șerban V, Timar R, Vlad A. Neuropatia diabetica si diabetul zaharat tip 1. in: Neuropatia diabetica, Bajenaru OA, Serafinceanu C, Marin AF (editori), 2016

Articolul precedentAlimentele ultraprocesate fac oamenii sa manance mai multe calorii – studiu
Articolul următorNeuropatia din diabetul zaharat tip 1