in Romania, 67% din persoanele cu diabet se confrunta cu neuropatie diabetica. Neuropatia periferica este cea mai frecventa forma de neuropatie diabetica si se manifesta la nivelul picioarelor si mainilor prin senzatie de amorteala, furnicaturi, pierderea sensibilitatii si dureri. Neuropatia autonoma afecteaza nervii organelor interne, neuropatia proximala afecteaza nervii din zona coapselor, soldurilor, feselor si umerilor si neuropatia focala afecteaza un grup de nervi al ochilor, muschilor faciali, urechilor, pelvisului, pieptului sau abdomenului.

Neuropatia diabetica se manifesta cel mai des prin deteriorarea fibrelor nervoase la nivelul membrelor inferioare, iar pacientul isi isi pierde sensibilitatea periferica. in aceste conditii, depistarea la timp a ranilor sau infectiilor este ingreunata, iar riscul agravarii ulceratiilor creste ingrijorator, ajungandu-se chiar la amputatie. Principalul factor de risc pentru neuropatie diabetica este hiperglicemia, insa varsta, hipertensiunea, fumatul si dislipidemia pot fi factori care sporesc aparitia acestei complicatii. Complicaţiile diabetului zaharat se manifesta acut pe termen scurt şi cronic pe termen lung, iar la varstnici sunt asociate cu risc crescut de morbiditate şi mortalitate. Statisticile arata ca rata mortalitatii la varstnicii cu diabet este de aproape cinci ori mai mare decat la persoanele de aceeasi varsta care nu au diabet.

Complicaţiile cronice se dezvolta in ani de zile, in special la nivel cardiovascular, ocular, renal şi nervos. Impactul complicatiilor cronice asupra calitatii vietii pacientilor varstnici este mult mai sever decat la adulti si este nevoie ca acestea sa fie prevenite prin efectuarea screeningului pentru neuropatie la sase luni, iar picioarele diabeticilor sa fie examinate de medic la fiecare consultatie.

La persoanele in varsta, aparitia neuropatiei poate fi favorizata de controlul glicemic deficitar, fluctuatiile mari ale glicemiei, hipertensiunea arteriala, dislipidemia, fumatul, consumul excesiv de alcool, problemele renale si deficitul de vitamine. De obicei, la varstnici, diagnosticul este stabilit in urma anamnezei, insa examenul fizic trebuie sa fie riguros, intrucat perceptia persoanelor in varsta este de obicei afectata. Pacientii prezinta senzatie de caldura sau durere, insa simptome precum lipsa reflexului achilian sau un prag de detectare a vibratiilor scazut pot fi intalnite si la persoanele sanatoase.

Recunoasterea si tratamentul neuropatiei din timp imbunatatesc calitatea vietii bolnavului. Examinarea extremitatilor la fiecare vizita la medic si efectuarea screeningului la cel putin sase luni sunt doua conditii care trebuie obligatoriu respectate pentru a putea tine boala sub control. Singura metoda care a dat rezultate in evolutia neuropatiei este controlul glicemic strict, insa la pacientii varstnici acest lucru nu este de multe ori posibil.

Cel mai frecvent simptom al neuropatiei diabetice este durerea neuropatica, aceasta fiind intalnita la aproape jumatate din cazuri. Pentru amelioare, este nevoie de indicatia medicului care va sti exact ce medicament i se potriveste fiecarui bolnav in parte in functie de complicatiile avute sau de alte tratamente pe care pacientul le ia. De obicei, terapia simpla cu analgezice sau antiinflamatoare non-steroidiene nu este de obicei eficienta in ameliorarea durerii neuropate.

 

Material realizat cu sprijinul Societatii de Neuropatie Diabetica.

 

Sursa: Olaroiu M. Particularitati ale neuropatiei la varstnici (in: Neuropatia diabetica, 2016, editori: Bajenaru OA, Serafinceanu C, Marin AF)