NeuRoDiab – Complicatiile diabetului zaharat – piciorul diabetic | Worwag Pharma

0
134

Piciorul diabetic, una dintre cele mai mari complicatii ale diabetului zaharat, a fost unul dintre subiectele dezbatute la cea de-a VI-a editie a simpozionului NeuRoDiab, eveniment organizat de Federatia Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice si Societatea Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice impreuna cu Worwag Pharma GmbH&CoKG.

Piciorul diabetic este o afectiune cu numeroase implicatii estetice si functionale. Studiile medicale arata ca peste 30% dintre bolnavii de diabet prezinta o anomalie cutanata la nivelul mebrelor inferioare, iar pentru 20% dintre pacienti, infectiile cutanate reprezinta prima manifestare a bolii.

a€œLa un pacient cu diabet se poate vorbi despre o mana diabetica, un picior diabetic, un tegument dibetic, pentru ca particularitatea diabetului este faptul ca intereseaza prin modificarea metabolismului lipidelor si glucidelor toate structurile organismului. De aceasta sintagma, picior diabetic, a fost nevoie pentru ca la nivelul picioarelor se produc modificari datorate afectarii mai multor structuri care fac parte din anatomia picioarelor: sistemul nervos, structura osoasa, circulatia picioarelor, tegumentele. Piciorul diabetic nu este un diagnostic. Nu am picior diabetic, ci am o neuropatie diabetica sau arteriopatia diabetica”, a spus Conf. Dr. Ioan Andrei Veresiu, seful catedrei de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, Universitatea de Medicina si Farmacie Cluj-Napoca.

Ad in title

Diabetul zaharat este o afectiune care implica afectarea terminatiilor nervoase, a nervilor, precum si a vaselor sanguine mici. Totodata, diabetul zaharat interfera cu sistemul imunitar. Din acest motiv, organismul bolnavului de diabet este mult mai predispus infectiilor. Pentru a preveni afectarea piciorului, persoanele diagnosticate cu diabet necesita, pe langa tratamentul de baza, si o ingrijire amanuntita a picioarelor. Piciorul diabetic este cauzat atat de dezechilibrul glicemic, neuropatia diabetica, circulatia sanguina deficitara cat si de infectii. Cercetarile in domeniu au aratat ca diabeticul este expus la numeroase leziuni ale piciorului, cu un mare risc de amputatie. Leziunile cutanate afecteaza pielea, tesutul subcutanat, nervii, vasele si tesutul osos al piciorului. ingrijirea piciorului diabetic presupune, in primul rand, o igiena corespunzatoare a membrelor inferioare.

ingrijirea picioarelor in cazul bolnavilor de diabet este usor de efectuat si implica o inspectie zilnica pentru a identifica leziunile care nu se simt din cauza neuropatiei diabetice. in situatia in care apar noi leziuni sau infectii la acest nivel, bolnavul cu picior diabetic trebuie sa apeleze la ajutor medical specializat. O ingrijire speciala necesita si bataturile si taieturile aparute in aceasta zona. Medicii recomanda taierea atenta si in mod regulat a unghiilor, recomandand, in acelasi timp, folosirea antisepticelor si a pansamentelor cu rivanol. Pentru evitarea leziunilor si infectiilor, este important ca persoanele cu diabet sa foloseasca incaltamintea potrivita, care sa fie comoda si care sa permita piciorului diabetic sa respire. Este necesara o atentie speciala in cazul pantofilor noi. incaltarea acestora se face treptat – cateva ore pe zi – pentru a evita aparitia bataturilor.

Articolul precedentStrategia OMS impotriva consumului de alcool
Articolul următor6 persoane mor in fiecare minut din cauza fumatului