NeuRoDiab 2010 – Stilul de viata, factor esential in tratamentul diabetic

0
56

Stilul de viata in cazul pacientilor diabetici a fost unul dintre subiectele dezbatute la cea de-a VI-a editie a simpozionului NeuRoDiab, eveniment organizat de Federatia Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice si Societatea Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice impreuna cu Worwag Pharma GmbH&CoKG.

Stilul de viata al pacientului diabetic este un factor foarte important. „S-au facut foarte multe studii care au analizat care sunt masurile cele mai eficiente in prevenirea diabetului si inevitabil a complicatiilor acestuia. Toate aceste studii au aratat ca indiferent de compozitia rasiala, o modificare pozitiva cu un numar mai mare de exercitii fizice si o dieta care sa fie bogata in fructe si legume proaspete, in antioxidanti naturali, in mai putine grasimi au efectul cel mai important”, a aratat Prof.Dr. Rodica Pop Busui, Universitatea Michigan, SUA.

Prof.Dr. Radu Lichiardopol, Presedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, a spus ca stilul de viata reprezinta un factor decisiv care a dus la cresterea prevalentei bolii.

„in prezent se descrie o explozie demografica a prevalentei bolii, tocmai datorita modificarilor aparute in stilul de viata. in principal ma refer la sedentarism, supraalimentatie, la alimentatia nesanatoasa, stresul”, a declarat Prof.Dr. Radu Lichiardopol. Şi felul in care sunt preparate alimentele influenteaza viata pacientului diabetic.

„Date ale cercetarii noastre au aratat ca modul prepararii alimentelor joaca un rol foarte important. Noi am reusit la pacientii cu diabet zaharat sa aratam ca printr-o metoda nesanatoasa de preparare a alimentelor, comparativ cu aceleasi alimente gatite sanatos, determina o inrautatire dramatica a functiei vasculare”, spune Dr. Alin Ştirban, Universitatea Bochum, Germania.

in concluzie, stilul de viata sanatos este una dintre cele mai importante modalitati de a preveni diabetul zaharat. „Prin stil de viata sanatos se intelege un regim alimentar sanatos, un exercitiu fizic regulat, lipsa obiceiului de a fuma, un somn de 7-8 ore pe zi, consum de alcool moderat”, a aratat Prof.Dr. Maria Mota, medic primar diabetolog Clinica de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice Craiova.

Articolul precedentGhete pentru un picior sanatos, la ORTOPEDICA
Articolul următorSpitalul pentru Copii Grigore Alexandrescu implineste 124 de ani