NeuRoDiab 2010 – Sindromul depresiv la pacientul cu diabet | Worwag Pharma

0
55

Sindromul depresiv la pacientul cu diabet in secolul XXI a fost unul dintre subiectele dezbatute la cea de-a VI-a editie a simpozionului NeuRoDiab, eveniment organizat de Federatia Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice si Societatea Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice impreuna cu Worwag Pharma GmbH&CoKG.

Dr. Simona Tamasan, medic primar psihiatru, Spitalul Clinic de Urgenta Timisoara, a explicat in cadrul simpozionului NeuRoDiab care sunt efectele depresiei asupra pacientului cu diabet. Depresia poate aparea in contextul bolii cronice cum este diabetul sau neuropatia diabetica, iar un consult de specialitate si tratamentul adecvat pot ameliora starea de sanatate a pacientului.Nu exista o caracteristica speciala a depresiei la pacientul diabetic.

Exista insa o zona mare de suprapunere simptomatica intre dibet si depresie, facand astfel ca depresia sa nu fie raportata sau uneori sa nu fie sesizata. „Se pare ca o incarcatura mare de stres poate duce la aparitia diabetului, pentru ca exista o legatura directa intre evenimentele de viata si developarea diabetului. Pe de alta parte, depresivii se pare ca fac mai usor diabet. Stresul poate sa agraveze conditia somatica, poate sa complice aderenta la tratament, aderenta la recomandarile pe care diabetologii le fac in privinta regimului alimentar si al cel fizic”, a spus Dr. Simona Tamasan, medic primar psihiatru, Spitalul Clinic de Urgenta Timisoara.

Persoanele diabetice care sufera de depresie sunt mult mai predispuse la complicatii ale bolii. Printre complicatiile pe care le pot suferi sunt: insuficienta renala, pierderea vederii si atacul de inima. Se pare ca persooanele cu diabet zaharat de tip 2 care sufera de depresie sunt cu 36% mai expuse riscului de a face complicatii microvasculare si cu 25% mai predispuse la complicatiile macrovasculare in comparatie cu diabeticii care au o stare psihica buna.

Articolul precedentincepe autorizarea policlinicilor care ii examineaza pe viitorii soferi
Articolul următorA 2-a editie a Conferintei Nationale de Oncologie „Cancerul, de la preventie la paleatie”