Nelu Tătaru: Testarea în Bucureşti poate fi realizată în măsura în care şi-o asumă Primăria Capitalei

0
261

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că ministerul său nu va cheltui bani pentru testarea pe un eşantion din Bucureşti pe care intenţionează să o deruleze în Primăria Capitalei împreună cu Institutul de Boli Infecţioase ‘Matei Balş’ şi Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP), care poate fi realizat numai în măsura în care şi-l asumă Primăria Capitalei.

El a fost întrebat, într-un interviu difuzat sâmbătă seara de un post de televiziune, dacă Ministerul Sănătăţii şi Guvernul îşi asumă această testare pentru Bucureşti, răspunsul său fiind că nu, însă a subliniat că ministerul va trebui să îşi dea un acord cu privire la acest proiect, relatează Agerpres.

„Nu, în acest moment în Bucureşti este un studiu, în pregătire, între ‘Matei Balş’, INSP şi Primăria Capitalei, tocmai într-un context al pandemiei. Rămâne să vedem când va fi finalizat acest proiect al studiului, să ne dăm un acord în funcţie de de necesitatea lui, dar şi de specificitatea acestui test”, a răspuns ministrul Tătaru.

De asemenea, întrebat dacă poate fi realizat fără acordul ministerului, el a spus că „poate fi realizat în măsura în care şi-l asumă Primăria Capitalei”. „Noi, ca minister, avem o serie de testări pe care le facem după un algoritm, după o anchetă epidemiologică pe care încercăm să o extindem la fiecare caz nou apărut, precum şi la contacţii acestora. Institutul Naţional de Sănătate Publică, precum şi Matei Balş pot face studii epidemiologice în context de pandemie pentru a putea previziona sau a preveni adevărate efecte negative”, a adăugat el.

Totodată, întrebat cine va cumpăra testele pentru acest studiu, ministrul a răspuns că bănuieşte că Primăria Capitalei şi că Ministerul Sănătăţii nu va cheltui fonduri pentru recoltări sau pentru teste în cadrul acestui proiect.

„Avem în acest moment în vedere că o testare trebuie să existe, în condiţiile unei anchete epidemiologice. Nu o testare în masă, fără a avea o noimă, să spunem. Sunt testate anumite categorii, sunt izolate anumite categorii. Vor urma ca anumite categorii din izolare să poată reveni mai devreme, când avem două teste negative în societate şi implicit pentru cadrele medicale mă refer, dar trebuie să înţeleagă toată lumea că aceste testări sau, eu ştiu, un rezultat negativ nu poate înlocui o izolare, nu pot înlocui în nişte măsuri de precauţie, precum nu pot înlocui la un moment dat nici acea distanţare socială pe care ne-am impus-o şi restricţiile pe care le vedem”, a mai afirmat ministrul Sănătăţii.

Articolul precedent308 noi cazuri de infectare cu noul coronavirus au fost confirmate în ultimele 24 de ore
Articolul următorÎncă două decese ridică bilanțul la nivel național la 40