Nelu Tătaru își propune să depolitizeze „tot ce înseamnă management”

0
66

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat vineri că unul dintre obiectivele sale este acela de a depolitiza tot ce înseamnă management, exprimându-şi nemulţumirea faţă de modul în care în funcţii de conducere la unităţi sanitare sunt angajaţi oameni care „nu au nicio legătură cu partea medicală”.

„Este un obiectiv al meu de a depolitiza tot ce înseamnă management, am început cu o schimbare în organigrama Ministerului Sănătăţii, iar în următoarea lună vom vedea dispariţia unor direcţii, prin comasare, modificarea unor atribuţii (…), vor urma DSP-urile, iar în măsura în care legislaţia îmi va permite, poate nu acum, peste şase luni, voi trece şi la managementul spitalelor”, a spus Tătaru într-un interviu la Digi24.

În opinia sa, Direcţiile de Sănătate Publică şi-au pierdut în timp autoritatea pe care o aveau.

Ad in title

„Unde nu a mers, unde am avut focare foarte mari, a fost un DSP slab, un DSP care de-a lungul anilor a fost văduvit de acea autoritate pe care o avea înainte. În acest moment, dau nişte avize şi mai fac o inspecţie (…), restul, tot ce înseamnă management de spital aflat la autoritatea locală, evită …, sau uneori doar consultativ mai cer un aviz”, a afirmat ministrul Sănătăţii.

Potrivit lui Tătaru, în această perioadă de pandemie, doar 15-20% dintre managerii spitalelor au putut gestiona criza.

„În toată această perioadă s-a văzut că 15-20% din manageri sunt cu adevărat manageri şi au gestionat această criză, restul sunt oameni care au foarte puţină legătură cu ce înseamnă managementul unei unităţi sanitare, dar ce este mai rău, au pierdut legătura cu corpul medical. Am văzut corp medical fără medicamente, fără echipamente, fără materiale sanitare expuşi în prima linie, în vreme ce un manager raporta că stă foarte bine”, a spus Nelu Tătaru.

Referitor la „lupta” ca un partid să îşi păstreze managerii spitalelor, el a afirmat că se întâmplă asta din cauza a tot felul de interese.

„Sunt tot felul de interese, la tot ce înseamnă angajări, la tot ce înseamnă achiziţii, doar partea medicală este lăsată la urmă. Şi atunci interesul politic este al clientelei de partid. Sunt făcute angajări ale unor oameni care nu au nicio legătură cu partea medicală. Şi asta o pot spune eu, care vin din sistem. Şi dintr-un oraş mic, nu dintr-un spital cu sute de angajaţi”, a afirmat Tătaru.

El a mai spus că intenţionează ca Ministerul Sănătăţii să preia coordonarea spitalelor din ţară.

„Intenţia mea, odată ce vom reuşi să schimbăm legislaţia, este de a prelua coordonarea acestor spitale, aceşti manageri să fie evaluaţi anual, concursurile pentru manageri să se desfăşoare la nivelul Ministerului Sănătăţii, centralizat pentru fiecare regiune, pentru fiecare judeţ, dar să fie un examen corect. În acest moment nu putem vorbi de aşa ceva, când în consiliul local sau judeţean se face o comisie ca să îţi evalueze un om (…). E strigător la cer”, a subliniat ministrul Sănătăţii.

Articolul precedentRusia vrea să câștige cursa descoperirii vaccinului contra COVID-19
Articolul următorGCS: 151 de cazuri nou confirmate; 1.253 de decese