Femeile care au dat nastere primului copil prin cezariana prezinta mai multe riscuri de complicatii daca la al doilea copil opteaza pentru o nastere pe cale naturala, potrivit oamenilor de stiinta de la o prestigioasa universitate din Adelaide.

Cercetatorii au realizat un studiu ce a constat in monitorizarea a 2.300 de femei din 14 spitale, care erau insarcinate cu al doilea copil si care prima data au nascut prin operatie de cezariana. Mai exact jumatate dintre aceste femei au ales sa nasca pe cale naturala, iar restul au preferat operatia de cezariana.

in urma analizelor, oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca femeile care au preferat cezariana si a doua oara, au prezentat mai putine complicatii, spre deosebire de femeile care au adus bebelusul pe cale naturala. Astfel, femeile care au nascut a doua oara pe cale vaginala au prezentat un risc de deces de 2,4%, comparativ cu 0,9% in cazul femeilor care au ales cezariana pentru al doilea copil.

De asemenea, analizele au evidentiat ca riscul de hemoragie este 2,3% in cazul nasterilor pe cale vaginala si de doar 0,8% in caz de cezariana. in acest context, medicii specialistii le recomanda femeile insarcinate sa aleaga nasterea pe cale naturala chiar de la primul copil, cezariana fiind indicata doar in situatia in care exista probleme medicale.