Nanomaterial capabil să inhibe proteinele virusului SARS-CoV-2

0
196

Mai mulți cercetători din cadrul Consiliului Superior de Investigaţii Ştiinţifice din Spania (CSIC) au reuşit să creeze un nanomaterial, format din nanoparticule de cupru, capabil să inhibe proteinele virusului SARS-CoV-2 și să blocheze răspândirea acestuia. Acest tip de material ar putea fi utilizat în fabricarea măştilor chirugicale sau a altor articole de protecţie.

Mai exact, noua tehnologie se bazează pe nanoparticule ce interacţionează cu proteinele coronavirusului, modificându-le prin intermediul unui mecanism de oxidare şi de blocare a capacităţii de infectare a celulelor umane, după cum a explicat cercetătorul José Miguel Palomo, cel care a și condus echipa de cercetare. relatează EFE, scrie Agerpres.

Noul material este mai eficient în inhibarea proteinelor funcţionale ale SARS-CoV-2, mai ales asupra ”3Clpro”, care intervine în procesul de replicare a virusului, şi a proteinei spike, care îi permite să pătrundă în celulele umane, după cum a demonstrat echipa de cercetători din Spania.

Eficacitatea antivirală crescută a nanomaterialului se datorează nanoparticulelor de cupru de mărime foarte redusă, fapt ce duce la creşterea eficienţei datorită compuşilor cuprului care îi permit o amplă activitate biologică, neobservată până acum la niciun alt material, mai relatează Agerpres.

Cercetătorii au confirmat că acest nanomaterial poate fi folosit ca aditiv pentru acoperirea diferitelor suprafeţe. Materialul a fost deja testat pentru acoperirea cu un strat protector a măştilor chirugicale, sau a ţesăturilor din bumbac folosite la halatele de spital.

 

Articolul precedentMai multe vaccinuri Moderna în Europa. UE discută despre achiziția unei cantități mai mari
Articolul următorO nouă reglementare pentru unitățile farmaceutice care dețin Certificat RBPF, publicată în Monitorul Oficial