Mai mulți cercetători din cadrul Consiliului Superior de Investigaţii Ştiinţifice din Spania (CSIC) au reuşit să creeze un nanomaterial, format din nanoparticule de cupru, capabil să inhibe proteinele virusului SARS-CoV-2 și să blocheze răspândirea acestuia. Acest tip de material ar putea fi utilizat în fabricarea măştilor chirugicale sau a altor articole de protecţie.

Mai exact, noua tehnologie se bazează pe nanoparticule ce interacţionează cu proteinele coronavirusului, modificându-le prin intermediul unui mecanism de oxidare şi de blocare a capacităţii de infectare a celulelor umane, după cum a explicat cercetătorul José Miguel Palomo, cel care a și condus echipa de cercetare. relatează EFE, scrie Agerpres.

Noul material este mai eficient în inhibarea proteinelor funcţionale ale SARS-CoV-2, mai ales asupra ”3Clpro”, care intervine în procesul de replicare a virusului, şi a proteinei spike, care îi permite să pătrundă în celulele umane, după cum a demonstrat echipa de cercetători din Spania.

Eficacitatea antivirală crescută a nanomaterialului se datorează nanoparticulelor de cupru de mărime foarte redusă, fapt ce duce la creşterea eficienţei datorită compuşilor cuprului care îi permit o amplă activitate biologică, neobservată până acum la niciun alt material, mai relatează Agerpres.

Cercetătorii au confirmat că acest nanomaterial poate fi folosit ca aditiv pentru acoperirea diferitelor suprafeţe. Materialul a fost deja testat pentru acoperirea cu un strat protector a măştilor chirugicale, sau a ţesăturilor din bumbac folosite la halatele de spital.