MS: S-a solicitat comisiilor de oncologie necesarul de medicamente oncologice pentru următoarele șase luni

0
87

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a declarat luni, în cadrul unei conferințe de presă de la Ministerul Sănătății, că așteaptă să primească de la comisiile de oncologie necesarul de medicamente oncologice pentru următoarele șase luni.

În același timp, a precizat că, în acest moment, nu există un deficit de medicamente oncologice pe piață.

Întrebată dacă mai sunt probleme în ceea ce privește criza de medicamente citostatice de la Institutul de Oncologie București, ministrul Sănătății a declarat: ”Doamna director de la Politica Medicamentului se află în legătură cu domnul manager de la Institutul Oncologic București. În momentul acesta, în piață, nu există un deficit de medicamente oncologice. Acesta este un aspect. Al doilea aspect, doamna director a analizat și a cerut Unifarm situația stocurilor pe aceste medicamente oncologice și a solicitat, de asemenea, comisiilor de specialitate, comisiilor de oncologie, necesarul pentru următoarele șase luni. Autorizația pentru nevoi speciale, nu perioada de valabilitate, este într-adevăr depășită și vom face împreună demersurile pentru a reintroduce în circuit.”

Ad in title

Reamintim că în data de 22 aprilie 2021, conducerea IOB informa că se confruntă și gestionează o criză îna provizionarea cu citostatice uzuale, printre cauze fiind precizate preluarea unui număr mare de pacienți de la nivelul altor centre care nu au mai funcționat din cauza pandemiei, politica de achiziții care nu a mai permis o aprovizionare predictibilă și constrângerile legale inerente sistemului de achiziții publice care nu permit aprovizionarea în urgență.

”Asigur pacienții și aparținătorii, precum și întreg corpul medical, de tot suportul și efortul meu în rezolvarea acestei situații. Îmi pare nespus de rău că suntem nevoiți să trecem prin acest moment. Așa cum bine știți deja, prioritatea mea au fost și rămân pacienții și nu voi conteni niciodată să caut soluții pentru a veni în sprijinul lor. Lupta lor cu boala este lupta mea pentru a le asigura un acces rapid la cel mai bun tratament, indiferent de câte piedici birocratice, procedurale, legislative și umane există”, declara la acea dată managerul IOB, dr. Bogdan Tănase.

Tot la acea dată, ministrul Ioana Mihăilă preciza: ”Am solicitat echipei de conducere a Institutului să demareze o verificare internă a modului în care au fost organizate procedurile de achiziție. Le-am cerut să demareze urgent procedurile legale pentru încheierea acordurilor cadru, astfel încât aceste situații să nu mai apară în viitor și pacienții să beneficieze, la timp, de medicația necesară pentru asigurarea tratamentului, conform protocoalelor teraputice.”

Articolul precedentUn specialist chirurgie generală s-a infectat cu SARS-CoV2 după două luni de la vaccinare
Articolul următorMinistrul Sănătății încurajează vaccinarea anti-COVID-19 chiar și de Paște