MS: România, mai expusă la apariția de cazuri de infecție cu noul coronavirus din cauza situației din Italia

0
101

România ar putea fi mai expusă la apariția de cazuri de infecție cu noul coronavirus pe teritoriul național, din cauza dinamicii călătoriilor cetățenilor români pe rutele terestre și aeriene dintre Italia și țara noastră, au anunțat reprezentanții Ministerului Sănătății.

Ei au precizat însă că până în prezent, nu sunt raportate de către autoritățile italiene cazuri de cetățeni români simptomatici cu noul coronavirus.

“Autoritățile de sănătate publică vor include persoanele care sosesc în România din localitățile afectate din  regiunea Veneto și din provincia Lodi/Lombardia sau care au calatorit în aceste localități în ultimele 14 zile, în categoria celor care trebuie să stea după intrarea în țară în condiții de carantină timp de 14 zile. Aceste măsuri sunt similare cu cele aplicate de autoritățile italiene”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății.

Noile măsuri vor fi transmise de către Ministetul Sănătății către unitatile sanitare si medicii de familie, prin direcțiile de sănătate publică judetene si a Municipiului București.

De asemenea, vor fi suplimentate măsurile de control și prevenire a infecției cu noul coronavirus la punctele de frontiera terestre, maritime/ fluviale și aeriene. Ministerul Sănătății va asigura personalul medical necesar în punctele de trecere a frontierei, cu specialisti din cadrul direcțiilor de sănătate publică, inclusiv prin detașare din alte județe si unități sanitare.

Toate persoanele, care se încadrează în definiția de caz suspect, vor fi raportate imediat de către toate unitățile sanitare unde acestea se prezintă (unitățile primiri urgențe, spitale, medici de familie) la direcțiile de sănătate publică și la Serviciul de monitorizare din cadrul DSU.

Totodată, Ministerul Sănătății va completa zilele acestea cadrul legislativ cu măsuri necesare pentru carantină și pentru managementul  cazurilor suspecte și confirmate de infecție cu coronavirus (COVID-19).

În același timp, va fi extinsă campania de informare a populației privind infecția cu noul coronavirus, măsurile de prevenire individuale și colective care trebuie luate și va fi elaborat un buletin de informare zilnic privind evoluția situației la nivel internațional și eventualele măsuri suplimentare luate de autoritățile române.

Precizările vin în contextul în care reprezentanții Comitetului intersectorial pentru prevenirea și limitarea  îmbolnăvirilor cu noul Coronavirus (COVID-19), împreună cu reprezentanții autorităților cu responsabilitate în acest domeniu, au susținut în sâmbătă seara o teleconferință, având în vedere evoluția cazurilor de îmbolnăvire din Italia, în zone unde se află sau călătoresc numeroși cetățeni români.

 

Articolul precedentCoreea de Sud, cel mai ridicat nivel de alertă pentru coronavirus
Articolul următor109 cazuri de coronavirus confirmate în Italia