Dezbaterile pentru elaborarea noului proiect legislativ privind organizarea si functionarea sistemului sanitar au continuat la Ministerul Sanatatii in data de 9 februarie 2011, potrivit unui comunicat de presa transmis Sanatatea TV.

Echipa Ministerului Sanatatii s-a intalnit cu reprezentantii medicilor de familie, cei ai federatiei si patronatelor farmacistilor, precum si reprezentantii Societatii Academiei Romane si cei ai pacientilor.

„Reglementarea prin lege a acelor disfunctionalitati care sunt generate de comportamentul actorilor din sistem, a fost principala cerere a participantilor la dezbaterea de astazi. Este vorba despre a reduce acel comportament incorect al furnizorilor de servicii medicale, de la mecanismul suveica prin care un pacient este atras sa beneficieze de mai multe servicii medicale decat cele de care are nevoie, pana la concurenta neloiala dintre farmacisti care acorda premii sau alte stimulente pentru a atrage consumatorul”, a declarat Vasile Cepoi, secretar de stat in Ministerul Sanatatii.

Participantii la discutii au cerut oficialilor ministerului realizarea unui studiu de impact pentru fundamentarea legii si existenta unui control al statului pe pachetul de servicii medicale. De asemenea, s-a solicitat ca viitoarea lege a Sanatatii sa stipuleze transparent modul de colectare si utilizare a fondurilor pentru Sanatate. Medicii de familie au solicitat sa nu se renunte la sistemul social de asigurari, iar sistemul asigurarilor private sa ramana pe palierul complementar/suplimentar. Acestia au mai cerut intalniri dedicate special domeniului de medicina primara si nevoilor acestuia.