MS: 108 unitati sanitare publice si 34 private fara unitati de transfuzie sanguine autorizate

0
322

in urma centralizarii situatiei autorizarii unitatilor de transfuzii din spitalele romanesti publice si private s-a constatat ca 108 unitati publice si 34 private functioneaza fara unitati de transfuzii autorizate de Directiile de Sanatate Publica (DSP), potrivit unui comunicat de presa al Ministerului Sanatatii (MS).

Mai exact, rezultatele centralizarii datelor arata ca 17 unitati medicale (publice si private) din Cluj-Napoca nu au autorizatie pentru unitatile de transfuzii, in judetul Dolj sunt 10 unitati medicale (atat private cat si publice), iar in judetul Iasi 9 spitale de stat si private.

Din Municipiul Bucuresti, potrivit datelor MS, unitati medicale precum Institutul de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare Dr. C.C. Iliescu, Spitalul Clinic de Urgenta Chirurgie Plastica, Reparatorie si Arsi, Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, Spitalul Clinic de Copii Dr. V. Gomoiu nu au unitati autorizate de transfuzii sangvine. Celelalte spitale din Bucuresti nu au oferit date DSP-ului in aceasta privinta.

in aceasta situatie, ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, apreciaza ca nu este acceptabil ca aceste unitati de transfuzii sa fie ignorate ani la rand si, de aceea, a decis o serie de masuri de urgenta.

Astfel, in perioada 2-12 august, departamentele de supraveghere din DSP-uri vor trebui sa verifice toate unitatile de transfuzii neautorizate. in acest sens, vor fi investigate motivele pentru care aceste unitati de transfuzii nu au autorizatie, iar DSP-urile vor stabili planurile de conformare in vederea autorizarii cu termen de maximum trei luni.

De altfel, in aceasta perioada, unitatile de transfuzii neautorizate se vor supune unui plan de tranzitie care va stabili cum se vor desfasura transfuziile pana la indeplinirea normelor in vigoare, se mai arata in comunicatul MS. De exemplu, vor fi luate in considerare asigurarea serviciilor de catre un alt spital cu Unitate de Tranfuzie Sangvina autorizata sau de catre un Centru de Tranfuzii de Sange judetean, precum si redirectionarea catre alte unitati sanitare a pacientilor carora li se efectueaza interventii chirurgicale care nu reprezinta totusi urgente.

Termenul pentru aceste demersuri este considerat nenegociabil si este data de 1 noiembrie 2016.

Potrivit comunicatului, pentru acele unitati de transfuzii care nu indeplinesc planul de conformare, MS va cere Institutului National de Hematologie sa nu mai livreze sange si produse sanguine acelor unitati – sau chiar si alte posibile masuri.

De asemenea, Ministerul lucreaza deja la un Plan National de Reducere a Riscurilor atasate transfuziilor, document ce se afla in curs de finalizare si care va fi publicat in cel mai scurt timp.

Articolul precedentChisturile ovariene dermoide, formatiuni tumorale cu origine in tesutul embrionar
Articolul următorProf. univ. dr. Gheorghe Burnei: Un program de screening a luxatiei congenitale de sold ar duce la eradicarea patologiei