Un caz suspect de ciumă bubonică a fost raportat în provincia Khovd din vestul Mongoliei, a informat duminică Ministerul Sănătăţii din această ţară.

Un rezident din districtul Tsetseg în vârstă de 37 de ani este în prezent izolat într-un spital local, a precizat într-un comunicat Ministerul citat de Xinhua.

Bărbatul a consumat carne de marmotă, iar în prezent este în stare critică, a adăugat ministerul, avertizând cetăţenii să nu vâneze marmote şi să nu consume carnea acestora.

Între timp, cel puţin 22 de persoane cu care bărbatul a intrat în contact au fost plasate în carantină, potrivit aceluiaşi minister.

Deşi vânătoarea marmotelor este ilegală în Mongolia, numeroşi locuitori consideră rozătoarea o delicatesă şi ignoră legea.

De la începutul acestui an, 13 cazuri suspecte de ciumă bubonică au fost raportate în această ţară asiatică, dintre care patru au fost confirmate prin teste de laborator.

Un bărbat de 42 de ani a murit de ciumă bubonică în aceeaşi provincie marţi, iar un adolescent de 15 ani a decedat din aceeaşi cauză în provincia Govi-Altai din vestul ţării la jumătatea lunii iulie.

Potrivit Centrului pentru Boli Zoonotice din Mongolia, 17 din cele 21 de provincii ale ţării sunt în prezent în pericol de ciumă bubonică.

Ciuma bubonică este o boală bacteriană care poate fi răspândită de puricii de pe rozătoare sălbatice precum marmotele şi poate ucide un adult în mai puţin de 24 de ore, dacă nu este tratată la timp, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.