Modificări ale serviciilor pentru cei cu tulburări din spectrul autist şi de sănătate mintală

0
317

Ministerul Sănătății pregătește mai multe modificări ale Legii privind serviciile specializate integrate de sănătate, educaţie şi sociale adresate persoanelor cu tulburări din spectrul autist şi cu tulburări de sănătate mintală asociate.

Astfel, potrivit unui proiect de act normativ aflat în dezbatere publică, pentru formularea diagnosticului de TSA, precum şi diagnosticul altor tulburări de sănătate mintală asociate sunt necesare evaluarea psihiatrică, evaluarea psihologică şi, la recomandarea medicului specialist, examene paraclinice, după caz.

De asemenea, medicul de familie ia în evidenţă pacienţii cu diagnosticul de TSA şi diagnosticul altor tulburări de sănătate mintală asociate.

Potrivit proiectului de Ordin, se vor reglementa serviciile specializate integrate de sănătate, respectiv serviciile medicale şi serviciile conexe actului medical, sociale şi de educaţie, astfel:

1. Serviciile medicale constau în depistarea precoce prin screening, evaluare şi diagnostic psihiatric, investigațiile paraclinice efectuate la recomandarea medicului specialist, tratament farmacologic. Acestea sunt furnizate de către profesionişti acreditaţi de către Colegiul Medicilor din România în cadrul unităţilor sanitare publice sau private, conform legislaţiei în vigoare.

2. Serviciile de sănătate conexe actului medical sunt:
a) serviciile furnizate de psiholog în specialitatea psihologie clinică, consiliere psihologică şi
psihoterapie, cu respectarea prevederilor legale în vigoare.
b) serviciile furnizate de psiholog acreditat în specialitatea psihopedagogie specială – consiliere/intervenţie de psihopedagogie specială – logoped cu respectarea prevederilor legale în vigoare.
c) serviciile furnizate de fiziokinetoterapeut/ kinetoterapeut/profesor de cultură fizică medicală, cu respectarea prevederilor legale în vigoare.

Serviciile de sănătate conexe actului medical psihologice sunt furnizate de către profesionişti acreditaţi de către Colegiul Psihologilor din România, conform prevederilor legale în vigoare în cadrul instituţiilor publice sau private.”, se arată în proiectul de modificare a Legii.

În ceea ce privește stabilirea diagnosticul de TSA şi diagnosticul altor tulburări de sănătate mintală asociate, acesta va fi stabilit de medicul specialist conform criteriilor europene de diagnostic. Stabilirea acestor diagnostice, evaluarea şireevaluarea lor se realizează în serviciul ambulator, centrul de sănătate mintală, cabinetele medicale individuale sau prin internare într-o secţie de profil, după caz.

Modificările legislative pot fi consultate AICI.

Articolul precedentWiener: Libertatea mea absolută la liberă circulație colizionează cu dreptul tău la sănătate și viață
Articolul următorAvertisment OMS pentru țările unde COVID-19 scapă de sub control