Modificări ale Ordinului privind regulamentul de organizare și funcționare a DSP-urilor, în transparență decizională

0
269

Ministerul Sănătății a publicat în transparență decizională Proiectul de Ordin pentru completarea Anexei nr. 1 la Ordinul ministrului sănătății nr. 1.078/2010 privind aprobarea regulamentului de organizare şi funcționare şi a structurii organizatorice ale direcțiilor de sănătate publică județene şi a municipiului București.

Potrivit documentului, direcțiile de sănătate publică (DSP) vor putea transfera din alte județe personal calificat pentru evaluarea factorilor de risc din mediul de viață și muncă, pe baza căreia se acordă sporurile pentru munca în condiții periculoase sau deosebit de periculoase, dacă nu dispun de angajați calificați în acest domeniu.

Măsura este necesară, întrucât direcțiile de sănătate publică se confruntă cu un deficit de personal specializat în medicina muncii, potrivir referatului de aprobare a proiectului de ordin.

“Unele direcții de sănătate publică nu au angajat medic de medicina muncii care să efectueze expertizarea locurilor de muncă în vederea acordării sporului de condiții deosebit de periculoase. În cuprinsul Ordinului ministrului sănătății nr 1078/2010 nu este prevăzută posibilitatea de a desfășura activități de către personalul angajat al unei direcții de sănătate publică în afara ariei administrativ teritoriale”, menționează referatul citat.

Pentru a soluționa această problemă, proiectul prevede introducerea, ca atribuție a Compartimentului de evaluare a factorilor de risc din mediul de viață și muncă din cadrul DSP-urilor, eliberarea buletinelor de determinare sau, după caz, expertizare pentru acordarea sporului pentru condiții deosebit de periculoase, condiții periculoase și condiții periculoase sau vătămătoare de muncă.

“În cazul în care o direcție de sănătate publică nu are personal calificat pentru îndeplinirea atribuției (…), aceasta poate solicita personal din cadrul altei direcții de sănătate publică în vederea efectuării expertizării pentru acordarea sporului pentru condiții deosebit de periculoase, condiții periculoase și condiții periculoase sau vătămătoare de muncă”, se mai arată în proiectul de ordin.

Articolul precedentUn tânăr de 26 de ani, cu arsuri pe 70% din suprafaţa corporală, transferat de la Iași la Viena
Articolul următorCluj: Sistem de ventilare mecanică, în valoare de 13,3 milioane de lei, la Spitalul de Boli Infecţioase