Model de AI care detectează infecțiile asimptomatice COVID-19 prin tuse înregistrată cu telefonul mobil

0
166

Un model de inteligență artificială ar putea deveni un instrument convenabil de screening pentru persoanele care nu suspectează că ar putea fi infectate cu virusul SARS-CoV-2, acest model având capacitatea de a detecta infecțiile asimptomatice prin tuse forțată înregistrată cu telefonul, potrivit MIT News.

Altfel spus, cercetătorii MIT au descoperit că persoanele cu COVID-19, asimptomatice, pot diferi de persoanele sănătoase prin modul în care tusesc. Însă, aceste diferențe nu sunt descifrabile pentru urechea umană, însă pot fi înregistrate cu ajutorul inteligenței artificiale.

Cercetătorii au instruit modelul de inteligență artificială pe zeci de mii de mostre de tuse, precum și pe cuvinte rostite. În momentul în care au fost introduse noi înregistrări de tuse, modelul a identificat cu exactitate 98,5% din variantele de tuse de la persoanele cărora li s-a confirmat că au COVID-19 și 100% din variantele de tuse de la persoanele asimptomatice, care au raportat că nu au simptome, dar au fost testate pozitiv pentru virus.

Echipa de cercetători lucrează la încorporarea modelului într-o aplicație ușor de utilizat, ulterior avându-se în vedere obținerea unei aprobări din partea FDA și adoptarea pe scară largă a modelului. Dacă se vor obține toate aprobările, modelul de inteligență artificială ar putea deveni un instrument gratuit, convenabil și neinvaziv de screening în vederea identificării acelor persoane infectate cu SARS-CoV-2 asimptomatice.

Practic, orice utilizator ar putea să se conecteze zilnic la aplicație, să tușească în telefonul său și să obțină instantaneu informații legate de posibilitatea unei infectări. Ulterior, rezultatul trebuie confirmat prin efectuarea unui test COVID-19, potrivit MIT News.

Articolul precedentThe Lancet: Virusurile respiratorii se transmit prin trei moduri
Articolul următorDonatorul de plasmă poate demonstra că s-a vindecat dacă se încadrează în una din următoarele situații