Misiune dificilă pentru medicii de la SCJU Arad: Au reconstruit vena jugulară şi artera carotidă ale unui pacient cu plăgi tăiate în zona gâtului

0
129

Reconstrucție de jugulară și carotidă, extrem de dificilă, la un pacient de 50 de ani, la Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Arad. Bărbatul a a ajuns la Unitatea de Primiri Urgențe cu plăgi tăiate în zona gâtului şi cu hemoragie externă masivă.

„Medicii de gardă din cadrul secțiilor clinice Chirurgie Generală I și Anestezie și Terapie Intensivă I au avut o misiune contra-cronometru și extrem de dificilă, pentru a salva viața unui pacient de 50 de ani ajuns la spital cu plăgi tăiate în zona gâtului și cu hemoragie externă masivă. Medicii au trebuit să îi reconstruiască două dintre cele mai importante vase de sânge – vena jugulară și artera carotidă dreaptă. Pacientul a ajuns în stare gravă în Unitatea de Primire Urgență unde medicul de serviciu, din camera de resuscitare, dr. Ana Peri i-a acordat primul ajutor, oprindu-i temporar hemoragia, prin compresiune, în timp ce a fost transportat în sala de operații”, potrivit SCJU Arad.

Intervenția a durat aproape patru ore.

„Preț de aproape patru ore, medicii chirurgi: dr. Mircea Alexa – medic specialist chirurgie vasculară, împreună cu dr. Mihai Roșu medic specialist chirurgie generală și dr. Cristian Sabău, medic specialist anestezie și terapie intensivă au intervenit prompt pentru a opri sângerarea și pentru a reconstrui artera carotidă comună dreaptă, respectiv vena jugulară internă dreaptă. Cele două vase de sânge, aflate la mică distanță una de cealaltă au un debit foarte mare de sânge: tot sângele care curge din cap și gât circulă prin vena jugulară interioară în timp ce carotidele, împreună cu arterele vertebrale alimentează, cu oxigen, creierul – care a suferit, cât timp aportul de sânge a fost oprit”.

Pacientul este acum monitorizat în Secția Clinică ATI I, necesitând îngrijiri de terapie intensivă.

Articolul precedentINSP: 65 de decese confirmate cu virus gripal, de la începutul sezonului
Articolul următorStudiu: Rezultate pozitive pentru un tratament dezvoltat împotriva migrenelor de către Pfizer