Ministrul Sănătăţii: Vaccinul anti-COVID va trebui făcut, probabil, o dată pe an

0
19

Ministrul Sănătăţii, prof. dr. Alexandru Rafila, a declarat că vaccinul anti-COVID va trebui făcut, probabil, o dată pe an, la fel ca în cazul vaccinului antigripal.

„În fiecare an, facem o dată pe an, nu de două sau de trei ori pe an vaccin gripal şi lucrul ăsta probabil că se va întâmpla şi cu acest vaccin împotriva noului coronavirus, care de fapt e nou tot timpul, vedeţi, apar tulpini mutante care scapă răspunsului imun generat de vaccinul care a fost dezvoltat pentru varianta iniţială”, a declarat ministrul Sănătății.

Acesta a mai spus că administrarea de doze din acelaşi vaccin la intervale scurte de timp poate duce la o „suprastimulare” a sistemului imunitar, considerând că serul împotriva noului coronavirus va trebui făcut doar o dată pe an.

Declarația ministrului Sănătății a venit în contextul în care Marco Cavaleri, şeful Strategiei Vaccinurilor la Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a afirmat că inocularea de doze repetate de vaccin anti-COVID după cea de booster poate supraîncărca sistemul imunitar al oamenilor şi duce la oboseală în rândul populaţiei.

„Probabil că se referea la suprastimulare, dacă administrăm doze din acelaşi vaccin la intervale tot mai scurte de timp, şi cred că are dreptate, pentru că nu se referea la doza a treia, de booster, ci de la o potenţială doză a patra. S-a discutat în unele state referitor la această doză, unii au recomandat-o exclusiv la persoanele cu deficienţe imunologice pentru că răspund mai greu la vaccinare, dar în mod evident că un vaccin care demonstrează în momentul de faţă că nu previne decât în mică măsură transmisibilitatea – adevărat că previne formele grave şi decesul – trebuie adaptat noilor tulpini circulante şi lucrul ăsta îl vedem şi la gripă”, a spus Alexandru Rafila, la un post de televiziune.

Articolul precedentMS: Antiviralele orale trebuie administrate cât mai repede după infectare, înainte ca virusul să cauzeze leziuni ale țesuturilor și organelor
Articolul următorFranța înăsprește restricțiile pentru persoanele nevaccinate împotriva COVID-19