Ministrul Sănătății: Va exista o foarte mare deschidere pentru extinderea serviciilor de telemedicină

0
224

Ministrul Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, a declarat, marţi, că în cursul acestui an sau la începutul anului viitor va exista o foarte mare deschidere pentru extinderea serviciilor de telemedicină.

„A trecut acum un act legislativ legat de posibilitatea de a finanţa serviciile de telemedicină. Cred că lucrurile sunt pe repede înainte. (…) Important este că noi deja am promovat legislaţia care face posibilă dezvoltarea acestor servicii şi finanţarea acestor servicii (…). Este clar că încă din cursul acestui an, începutul anului viitor va exista o foarte mare deschidere pentru extinderea serviciilor de telemedicină mai ales că discutăm tot timpul despre accesul pacienţilor la servicii de sănătate, pe de o parte. Pe de altă parte, discutăm de deficitul de resurse umane în anumite zone şi este clar că telemedicina este unul dintre răspunsurile normale, coerente. Mai mult, există şi o strategie la nivelul OMS. Regiunea europeană a organizaţiei promovează o astfel de politică de extindere a accesului la servicii de telemedicină”, a declarat ministrul Sănătății la Conferința „Programele de Sănătate ale României: folosirea inteligentă a contribuţiei pacienţilor”, organizată de CursDeGuvernare.ro.

De asemenea, potrivit ministrului, normativele de personal din domeniul medical care sunt vechi trebuie adaptate realităţilor.

„Important este să înţelegem că normativele de personal, fie că discutăm despre personalul medical sau despre alte categorii de personal care îşi desfăşoară activitatea în domeniul sănătăţii, trebuie adaptate realităţii. Vedem că sunt multe lucruri care nu se mai potrivesc. Probabil că în viitor o să ajungem şi la o zonă de flexibilizare a secţiilor de spital. Aceste secţii care în mod tradiţional au un anumit număr de paturi şi deservesc exclusiv pacienţi cu anumite tipuri de patologii. Trebuie să devină flexibilă şi să se adapteze nevoilor de servicii medicale dintr-un anumit moment. Este clar că aceste normative de personal care sunt destul de vechi trebuie şi ele adaptate realităţilor”, a explicat ministrul Sănătăţii.

Ministrul a declarat că instituția pe care o conduce este un partener „pentru toţi cei care încearcă să contribuie la îmbunătăţirea accesului pacienţilor din România la diverse soluţii terapeutice sau dezvoltarea programelor de natură preventivă”.

„Există multe categorii de pacienţi cu boli cronice şi ei trebuie să facă subiectul unor programe de acces la medicamente, mai ales că acum discutăm de terapie care ar putea să fie personalizată şi combaterea sau chiar vindecarea unor boli altădată considerate imposibil de vindecat, cum ar fi anumite tipuri de cancer, cred că trebuie să deschidă calea unei noi abordări în cadrul acestor programe naţionale de sănătate, în ariile terapeutice prioritare”, a precizat prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

În acest context, ministrul a dat exemplul pacienților diagnosticaţi cu HIV.

„Vedeți infecția HIV, care beneficiază de tratament de foarte mulți ani în România. Pacienții au în momentul de față o viață apropiată de normal, cu condiția să asigurăm la timp medicația”, a afirmat prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

 

Articolul precedentCursDeGuvernare.ro: Conferința “Programele de Sănătate ale României: folosirea inteligentă a contribuției pacienților”
Articolul următorConf. univ. dr. Diana Loreta Păun: Obezitatea necesită o abordare multidisciplinară