Ministrul Sănătății: Se estimează circa 70.000 de cazuri noi de COVID-19 săptămânal, în august

0
177

Ministrul Sănătății a declarat, luni, că estimează o creștere a numărului de cazuri noi de COVID-19 în perioada următoare, vârful acestui val putând fi atins la jumătatea lunii august, când sunt așteptate 10.000 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 pe zi. ”Discutăm de un virus foarte variabil, a cărui principală caracteristică în ultimul an de zile a fost modificarea transmisibilității, din fericire cu scăderea patogenității”, a subliniat prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

”Tulpina Omicron este în continuare dominantă în România, însă reinfecțiile cu varianta BA.5 sunt frecvente, inclusiv după infecția anterioară cu Omicron”, a declarat prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

Rafila: Există o eludare a răspunsului imun

„Având în vedere că au trecut cel puțin 5 luni de la valul inițial, valul din ianuarie-februarie, și majoritatea celor vaccinați cu 3 doze au cel puțin 6 luni de la încheierea acestei vaccinări cu 3 doze, este clar că există o eludare a răspunsului imun și practic această subvariantă Omicron BA.5 produce infecții și la persoanele vaccinate și la cele trecute prin boală. Așa că estimăm o creștere în perioada următoare fără să avem, însă, posibilitatea unei predicții extrem de riguroase. Avem două scenarii: unul, în care vârful acestui mini-val sau val, o să vedem în funcție de numărul de cazuri, o să fie undeva între 7 și 10 august. Cea de-a doua variantă, mai puțin optimistă, în care vârful acestui val va fi spre sfârșitul lunii august, începutul lunii septembrie”, a declarat prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

Rafila: 10.000 de cazuri noi de COVID-19 zilnic în august

Ministrul a subliniat că în vârful acestui valul se estimează circa 70.000 de cazuri noi de COVID-19 săptămânal, ceea ce înseamnă 10.000 zilnic.

„Din ceea ce am citit și pentru alte state, prezumția este că vârful acestui val în Europa va fi undeva la sfârșitul lunii iulie. Știți bine că noi avem un decalaj de două săptămâni față de restul Uniunii Europene și din cauza aceasta un scenariu rezonabil probabil că o să fie între 14 și 21 august. (…) Discutăm de un virus foarte variabil, a cărui principală caracteristică în ultimul an de zile a fost modificarea transmisibilității, din fericire cu scăderea patogenității”, a mai spus ministrul Sănătății.

Recomandări de protecție împotriva COVID-19

Ministerul Sănătății a transmis și o serie de recomandări de protecție împotriva COVID-19

  • Purtați masca de protecție în: mijloacele de transport în comun, spațiile închise aglomerate, inclusiv în unitățile sanitare, universități, after-school-uri.
  • Evitați spațiile aglomerate închise!
  • Spălarea mâinilor cu apă și săpun ori substanțe antiseptice este esențială!
  • Mijloacele de transport în comun și unitățile de interes public trebuie igienizate periodic în continuare!
  • Dacă apar simptome de îmbolnăvire, trebuie să vă testați, mergeți la medicul de familie, în centrele de evaluare și tratament sau la Unitățile de Primiri Urgențe pentru a primi medicația adecvată. Nu luați medicamente fără recomandarea medicului!
Articolul precedent7.726 cazuri noi de COVID-19 în ultima săptămână, aproape dublu față de cea precedentă
Articolul următorMinistrul Sănătății: Repunem în funcţiune şi acele centre de testare care vor fi accesibile mai ales în week-end