Ministrul Sănătății: Să se evite antibioticele, pentru că nu sunt utile în tratamentul virozelor respiratorii

0
303

În continuare sunt mai puţine cazuri de gripă decât anul trecut, a declarat, joi, ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, subliniind că prezentarea la medicul de familie este prioritară, iar la camerele de gardă ale spitalelor să meargă doar persoanele care au cazuri mai complicate sau comorbidităţi. ”Să se evite antibioticele, pentru că nu sunt utile în tratamentul virozelor respiratorii”, a atras atenția ministrul.

”În continuare sunt mai puţine cazuri decât anul trecut, important este să înţeleagă toată lumea că prezentarea la medicul de familie este prioritară, la camerele de gardă şi unităţile de primiri urgenţe doar pentru persoanele care au cazuri mai complicate, care prezintă comorbidităţi, mai ales că aşteptarea prelungită la unităţile de primiri urgenţe nu este indicată, iar, dacă e vorba de o formă uşoară sau medie, evident că aşteptarea va fi mai lungă, pentru că în prima fază sunt consultate, sunt evaluate persoanele care au cazuri grave, nu neapărat de gripă, pot fi şi alte tipuri de patologii”, a declarat ministrul Sănătăţii.

Potrivit ministrului, supraaglomerarea camerelor de gardă ale spitalelor se întâmplă peste tot în Europa.

”Am văzut o situaţie similară şi în Franţa, există supraaglomerări, la nivelul camerelor de gardă, dar indicaţia noastră este să fie contactat medicul de familie, iar medicaţia care se administrează în cazul virozelor respiratorii să fie recomandată de medic, să se evite antibioticele, pentru că nu sunt utile în tratamentul virozelor respiratorii”, a atras atenșia ministrul Sănătății.

Articolul precedentMinistrul Rafila: Încercăm, în perioada următoare, să găsim o soluţie privind salarizarea personalului TESA din Sănătate
Articolul următorINSP: Peste 4.000 de cazuri de gripă clinică, raportate în săptămâna 1 – 7 ianuarie