Ministrul Sănătății: „S-au întâmplat foarte multe lucruri” în ceea ce priveşte controlul infecţiilor intraspitalicești

0
319

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a transmis, marţi, că s-au întâmplat „foarte multe lucruri” referitor la controlul infecţiilor nosocomiale în România iar cifrele raportărilor ar releva acest fapt. Declarațiile au fost făcute la conferința prilejuită de încheierea proiectului „Întărirea capacităţii instituţionale pentru controlul infecţiilor spitaliceşti şi gestionarea consumului de antibiotice în România”, organizat de Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş”:

„Cred că s-au întâmplat foarte multe lucruri în ceea ce priveşte controlul infecţiilor în România. Cifrele încep să se schimbe din punct de vedere al raportărilor. Aşteptăm, dacă lucrăm cu seriozitate, să înceapă să se schimbe şi cifrele şi hărţile în care România apare roşu din punct de vedere al bacteriilor care sunt implicate în producerea infecţiilor invazive, să înceapă să schimbe culoarea, cu toate că ne aflăm într-o zonă geografică roşie – România, Bulgaria, Grecia, Cipru, Italia, chiar şi unele zone din Franţa sunt afectate de aceste microorganisme care sunt foarte rezistente, spre deosebire de ceea ce se întâmplă în Nordul Europei unde utilizarea antibioticelor este cu totul diferită şi accesul la antibiotice este cu totul diferit faţă de ce se întâmplă în zona noastră geografică”, a precizat ministrul.

„Lucrăm, nu putem face să schimbăm lucrurile peste noapte cum se aşteaptă unii. O schimbare în mentalitate, în însuşirea şi mai ales în aplicarea bunelor practici este răspunsul asumat. Trebuie să lucrăm cu societăţile profesionale.

Cred că şi Colegiul Medicilor ar putea să contribuie nu numai la diseminarea informaţiei, ci şi la încurajarea medicilor din diverse specialităţi în a cunoaşte şi aplica toate aceste modele de bune practici dezvoltate în cadrul acestui proiect”, a completat ministrul Sănătăţii.

Articolul precedentMinisterul Sănătății: 39 infectări cu Omicron într-o săptămână
Articolul următor(UPDATE) Starea la zi a pacienților internați după exploziile de la Crevedia