Ministrul Sănătății: Resursa umană specializată în sănătate este insuficientă și distribuită ineficient în teritoriu

0
235

Ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, a declarat joi că resursa umană specializată în domeniul sănătății, inclusiv medici și asistenți medicali, este insuficientă și „prost repartizată” în teritoriu, relatează Agerpres. Conform acestuia, în multe regiuni ale țării, cetățenii încă se confruntă cu acces limitat sau chiar inexistent la servicii de sănătate.

„Efortul pentru finanțarea sistemului de sănătate este continuu și creșterea bugetelor la nivelul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, la nivelul Ministerului Sănătății este apreciabil. Aș adăuga și banii care sunt alocați pentru investiții, fie din fonduri europene, fie din fonduri naționale. Accesul la servicii de sănătate este condiționat de toate aceste eforturi financiare. (…) Resursa umană specializată – fie că ne referim la medici, fie că ne referim la asistenți medicali – este deficitară și mai ales este prost repartizată în teritoriu și există încă mulți oameni care au acces limitat sau chiar nu au acces la servicii de sănătate”, a afirmat Rafila în cadrul evenimentului „Profit Health.forum – Sănătatea nouă”.

Ministrul a amintit, de asemenea, că sunt în desfășurare proiecte destinate extinderii accesului la servicii medicale prin telemedicină, iar cabinetele medicilor de familie beneficiază de dotări moderne cu echipamente performante prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

„Imagistica a progresat enorm în ceea ce privește partea de digitalizare și mai ales cea legată de inteligență artificială, care utilizează informații extrem de precise… (…) Dacă suntem coordonați și dacă tragem toți în aceeași direcție… Dacă reușim să lucrăm toți împreună pentru acest obiectiv de îmbunătățire a accesului la servicii medicale atunci, o să reușim”, a adăugat Rafila.

Ministrul Sănătății a subliniat că, comparând performanța sistemului de sănătate din România cu finanțarea acestuia, există o evoluție pozitivă. „Într-adevăr, cred și eu că în momentul de față, comparând performanța sistemului de sănătate cu finanțarea sistemului de sănătate, performanța este una bună, iar ceea ce se întâmplă în multe țări mai bogate decât noi din Vestul Europei în România nu se întâmplă – liste de așteptare de luni sau de ani de zile pentru investigațiile de diverse tipuri sau pentru acces la anumite tipuri de intervenții în România nu se întâmplă și o să lucrăm încât să ajutăm în primul rând pe cei din zone mai puțin favorizate să poată să aibă acces la servicii de sănătate iar programele pe care le desfășurăm, inclusiv cele de investiții, au în vedere acest lucru”, a afirmat Rafila.

Acesta a subliniat că proiectele în domeniul sănătății sunt esențiale pentru a asigura accesul echitabil la îngrijiri medicale, în special pentru persoanele din zone defavorizate.

Articolul precedentSpitalul de Pneumoftiziologie Dobrița, primul din județul Gorj cu parc fotovoltaic
Articolul următor180 de localități din România nu au medic de familie, atrage atenția președintele CNAS