Ministrul Sănătăţii din Germania: Ne confruntăm cu o pandemie „masivă” de nevaccinaţi

0
198

Germania se confruntă cu o pandemie „masivă” de nevaccinaţi, a avertizat miercuri ministrul sănătăţii, Jens Spahn, cerând o înăsprire a măsurilor pentru a limita recrudescenţa cazurilor de COVID-19 în ţară, relatează AFP.

Paturile libere la secţiile de terapie intensivă încep din nou să fie insuficiente, a afirmat ministrul german.

„Al patrulea val al pandemiei evoluează, din păcate, aşa cum ne temeam pentru că numărul persoanelor vaccinate nu este suficient”, a completat directorul Institutului Robert Koch de la Berlin (RKI), Lothar Wieler.

El şi-a exprimat regretul de asemenea că regulile de acces în spaţiile publice, restaurante şi săli de spectacol nu au fost întotdeauna aplicate suficient.

Jens Spahn a cerut tuturor landurilor, cu competenţe în probleme sanitare, să înăsprească regulile pentru persoanele nevaccinate în caz de creştere a numărului de infecţii, interzicându-le accesul în anumite locuri publice sau cerându-le un costisitor test PCR. Unele landuri, precum Saxonia, în est, şi Baden-Württemberg au pus în practică sau sunt pe punctul de a aplica astfel de măsuri, potrivit Agerpres.

„Nu este vorba de hărţuire” împotriva persoanelor nevaccinate, ci de a „evita o saturare a sistemului sanitar”, a subliniat el.

Spahn a declarat de asemenea că doreşte o accelerare a vaccinărilor de rapel, în prezent recomandate persoanelor peste 70 de ani, la şase luni după prima vaccinare.

Cazurile de contaminări cu COVID-19 au crescut vertiginos în Germania după finalul concediilor, în toamnă. Miercuri, RKI a raportat peste 20.000 de noi cazuri în ultimele 24 de ore şi 194 de decese.

Cancelarul Angela Merkel şi-a exprimat îngrijorarea faţă de această situaţie în weekend. Deşi a pledat ca vaccinarea să nu fie obligatorie în ţară, Angela Merkel s-a declarat „foarte întristată” că „între două şi trei milioane de germani de peste 60 de ani nu sunt în continuare vaccinaţi”.

Conform celui mai recent bilanţ al RKI, 55,6 milioane au primit două doze de vaccin, sau 66,8% din populaţie.

Articolul precedentINSP: Peste 73% din cazurile COVID-19, înregistrate la persoane nevaccinate în săptămâna 25-31 octombrie
Articolul următorAparat ultraperformant de depistare a cancerului de sân la Spitalul „Victor Babeș” Timișoara