Ministrul Sănătății, despre refugiații din Ucraina: Cei cu diferite patologii vor beneficia de tratament

0
262

Refugiaţii din Ucraina beneficiază de toate serviciile medicale, iar cei care au diferite patologii vor beneficia de tratament, a declarat, marți, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

„Beneficiază de toate serviciile medicale, ca şi cetăţenii români. Există o anumită diferenţiere. Fiindcă 90 de zile pot să stea pe teritoriul României ca turişti, beneficiază de toată gama de servicii medicale. Dacă între timp sau la sfârşitul acestui interval solicită statutul de refugiat, atunci intră în vigoare prevederile legate de refugiaţi. În principiu, ei beneficiază de toate categoriile de servicii medicale de care au nevoie. Nu se pune problema restricţiei la servicii medicale”, a afirmat ministrul Sănătăţii într-o conferinţă de presă.

Potrivit ministrului, echipe medicale ale direcţiilor de sănătate publică se află în judeţele de frontieră, dar şi în zonele unde sunt îndrumaţi refugiaţii.

„Direcţiile de sănătate publică acţionează în toate judeţele de frontieră prin echipe medicale care se găsesc atât în frontieră, cât şi la nivelul locaţiilor în care sunt îndrumaţi refugiaţii, dacă sunt locaţii unde există un număr semnificativ de persoane. Acolo se face evaluarea medicală a acestor persoane. Cei care doresc pot beneficia şi de serviciile de sănătate publică, de testare şi de vaccinare. Nu se face testarea în frontieră”, a explicat Alexandru Rafila.

Ministrul a precizat că refugiaţii din Ucraina care au diferite patologii vor beneficia de tratament.

„Un lucru foarte important care ne preocupă şi se operaţionalizează chiar în cursul zilei de astăzi este îndrumarea către anumite servicii medicale de specialitate pentru pacienţii care vin din Ucraina care ar putea să aibă patologii oarecum speciale. Mă refer aici la servicii de oncologie, servicii de dializă sau tratament pentru persoanele infectate HIV-SIDA. (…) Pentru cei care vin fără să solicite statutul de refugiat, ei beneficiază de asistenţă medicală pe baza unui acord reciproc care este în vigoare de foarte mult timp, din 1961, şi Ucraina, ca stat care urmează fostei Uniuni Sovietice, cetăţenii ei beneficiază de aceste servicii pe bază de reciprocitate. Şi cetăţenii români, în condiţii normale, beneficiază de aceleaşi lucru în Ucraina. (…) CNAS constituie, în acest moment, un registru special în care să fie înscrişi aceşti pacienţi care vin din Ucraina. Trebuie să existe o evidenţă, încât să se poată face fără probleme decontarea serviciilor medicale de care ei trebuie să beneficieze”, a susţinut ministrul.

Articolul precedentBilanț provizoriu: Apropae 8.500 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, de la ultima raportare
Articolul următorRafila: Peste 3.000 de paturi disponibile în spitalele din România pentru persoanele rănite în Ucraina