Ministrul Sanatatii Ladislau Ritli a declarat in cadrul inaugurarii serviciului SMURD de la Sfantu Gheorghe, ca centrul medical din Constanta care nu a pastrat confidentialitatea diagnosticului unei paciente, determinand concedierea acesteia pe motiv ca ar avea HIV, a facut o mare greseala.

Totodata Ministrul Sanatatii a subliniat ca acest caz este regretabil si ca persoanele care lucreaza in sistemul sanitar trebuie sa respecte legea confidentialitatii.

„Nu e permis sa se divulge secretul medical. Cert e ca daca s-a incalcat legea confidentialitatii s-a facut o mare greseala. Confidentialitatea in orice situatie trebuie sa domine activitatea noastra”, a declarat Ministrul Sanatatii Ladislau Ritli.

De asemenea Ministrul Sanatatii a specificat ca laboratoarele au obligatia de a efectua analize medicale cerute doar de pacient sau de medicul curant si de nimeni altcineva.

Pe de alta parte Ministrul Sanatatii considera ca acest caz reprezinta o lipsa de toleranta fata de pacientii infectati cu HIV, in conditiile in care in momentul de fata pacientii cu HIV beneficiaza de un tratament foarte eficient.

Directia de Sanatate Publica Constanta a sanctionat cu 20.000 de lei un centru medical , dupa ce acesta i-a recoltat unei tinere sange pentru testul HIV, fara consimtamantul ei. Ulterior rezultatul incert al testului a fost comunicat firmei unde tanara lucra, generand concedierea sa.