Comunicarea corecta a masurilor luate in Ministerul Sanatatii catre pacienti, populatie si profesionisti este o regula ce ar trebui mereu respectata, potrivit ministrului Sanatatii, Ladislau Ritli.

Mai mult decat atat, oficialul a subliniat faptul ca rationamentul medical va domina atat timp cat va exista la conducerea Ministerului Sanatatii. „Şi in medicina sau in domeniul sanitar trebuie sa ai gandire economica pentru ca sanatatea sau practica medicala este dependenta si de buget. Era o tendinta justificata ca trebuie sa gandim si economic, dar si medical. Cand luam o masura, mai mult sau mai putin populara, trebuie sa ne gandim si la pacienti”, a declarat ministrul Sanatatii, Ladislau Ritli, intr-un interviu acordat pentru Sanatatea TV in cadrul Galei Medica Academica.

in ceea ce priveste sistemul sanitar in 2012, ministrul este optimist si a precizat ca o imbunatatire a sistemului se va reflecta si in noua lege a sanatatii, ce urmeaza sa fie facuta publica in scurt timp.

„Am avut un buget pe care l-am discutat cu Comisia de buget si care va asigura cel putin un nivel ca al anului 2011, deci nu va fi mai jos nivelul de asistenta, dimpotriva. Am schimbat accentele pe programele nationale preventive, pe asistenta medicala rurala, pe asistenta pensionarilor, asistenta mamei si copilului. Cu surprindere am constatat ca in Ministerul Sanatatii nu exista un Compartiment pentru ocrotirea mamei si copilului. De asemenea am pus accent si pe o serie de mici sau mari elemente, cum este asistenta de urgenta, care mai trebuie imbunatatita, proiecte pe care le derulam cu Banca Mondiala, o serie de lucruri pe care le consider realiste si nu neaparat ambitioase. Eu sunt optimist si exista un curent si din partea profesionistilor si din partea segmentului politic ca sistemul sanitar sa se imbunatateasca si se va reflecta si in viitoarea lege pe care o vom prezenta in curand si in public. Este vorba de a incerca sa faci un pic de ordine in sistemul de finantare prin rigurozitatea privatilor, o flexibilizare a managementului spitalului, o optimizare a medicinei primare, a programului national de sanatate, a controlului calitatii”, a mai declarat ministrul Ladislau Ritli.