Ministrul Sănătății avertizează asupra pericolului rezistenţei la antibiotice a infecţiilor cu bacterii

0
179

„Infecțiile banale cu bacterii, pe care acum le tratăm în cinci zile, s-ar putea să devină amenințătoare de viață”, a avertizat, marți, ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, subliniind că „nu avem decât două soluții”.

„Pericolul pentru următorii 20-30 de ani este tot mai mare pentru că ne va aduce în epoca pre-antibiotică. Ce înseamnă asta? Înseamnă că infecțiile banale cu bacterii pe care acum le tratăm cu ușurință, făcând de exemplu un tratament de 5 zile cu un antibiotic banal, s-ar putea să devină infecție amenințătoare de viață pentru care nu avem tratament. De ce se întâmplă lucrul acesta? Bacteriile sunt mult mai în vârstă și mult mai experimentate decât noi. Există de vreun miliard de ani bacterii pe Terra și antibioticele le folosim de vreo 80 de ani, deci era antibioticelor în viața bacteriilor reprezintă o milisecundă, iar capacitatea lor de se adapta la această amenințare, că pentru ele reprezintă o amenințare, este extraordinar de mare. Și au făcut-o”, a declarat prof. univ. dr. Alexandru Rafila în cadrul conferinței „Împreună pentru prevenirea și combaterea rezistenței la antimicrobiene. Cum tratăm corect virozele și răcelile de sezon? Ghiduri de bună practică”, organizată de DC Media Group.

Rafila: Nu avem decât două soluții să menținem lucrurile sub control

„Aceasta este realitatea, deci este clar că nu avem decât două soluții să menținem lucrurile acestea sub control. În primul rând, să prescriem antibiotice doar atunci când este necesar și să le și luăm atunci când este necesar, într-un mod corect, adică antibioticul potrivit pentru infecția potrivită, în doza potrivită și cu durata de tratament potrivită. Acestea sunt soluțiile”, a adăugat ministrul.

Rafila: Jumătate din consumul de antibiotice la nivel global este în sectorul veterinar

Ministrul Sănătății a subliniat că jumătate din consumul de antibiotice la nivel global este în sectorul veterinar, nu în medicina umană.

„De ce? S-a observat că introducerea antibioticelor în hrana animalelor, păsărilor, peștilor, duce la o creștere mai rapidă a acestora, fără probleme. Și atunci se dau ca factori de creștere. Consumul unor astfel de produse în care au fost introduse antibiotice generează rezistență la antibiotice”, a explicat prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

Președintele CMMB: Conștientizarea populației și educarea profesioniștilor din sănătate, extrem de necesare

Președintele Colegiului Medicilor din Municipiul București a subliniat necesitatea conștientizării populației privind riscul utilizării antibioticelor și antimicrobienelor fără indicație, dar și educarea continuă a profesioniștilor din sănătate în acest sens.

„Aceste probleme sunt legate pe de o parte de neînțelegerea completă în rândul populației a riscului utilizării antibioticelor și antimicrobienelor fără indicație, iar pe de altă parte de educarea profesioniștilor din sănătate. La Colegiul Medicilor din Municipiul București am abordat și această situație. Cred că în conștientizarea populației, în ajutorul pe care trebuie să îl dăm populației pentru a înțelege corect riscul utilizării antimicrobienelor fără indicație o constituie și includerea în aceste discuții a asociațiilor de pacienți. Cred că dacă asociațiile de pacienți ar fi mai activ implicate în rezolvarea acestor probleme legate de educație, de conștientizare în ceea ce privește riscul utilizării medicamentelor, ar reprezenta un punct câștigat. La Colegiul Medicilor din Municipiul București am avut în repetate rânduri întâlniri cu reprezentanții asociațiilor de pacienți, care ne-au fost de un real ajutor atunci când am vrut să implementăm soluții la diferite probleme”, a afirmat prof. univ. dr. Cătălina Poiană.

Prof. univ. dr. Cătălina Poiană: Nu toate bolile se pot rezolva cu antibiotice

„În ceea ce privește combaterea rezistenței la antimicrobiene, ne referim și la o mai bună conștientizare și educare a profesioniștilor din sănătate în acest sens. La nivelul Colegiului Medicilor din Municipiul București, educația medicală continuă și informațiile cele mai noi aduse profesioniștilor din sănătate au constituit întotdeauna o prioritate. Exemplu sunt toate conferințele pe care le organizăm anual la Colegiul Medicilor din Municipiul București, la care acest subiect, cu ajutorul colegilor infecționiști, a fost în permanență abordat. Este necesară această conștientizare că utilizarea antibioticului trebuie făcută atunci când într-adevăr există indicație și că nu toate bolile se pot rezolva cu antibiotice”, a explicat președintele Colegiului Medicilor din Municipiul București.

Articolul precedentAlexandru Rafila: „Prin PNRR, se fac peste 200 de centre integrate comunitare, unde medicii de familie, asistenţii medicali, moaşă, asistenţii comunitari ar trebui să lucreze pentru sănătatea comunităţii”
Articolul următorMinsitrul Sănătății: Educarea profesioniştilor trebuie dublată de educarea publicului şi a celor care eliberează antibiotice în farmacii