Ministrul Sănătății anunță formarea unui grup de lucru privind reforma asistenţei medicale primare

0
466

​Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunțat, joi, formarea unui grup de lucru privind reforma asistenţei medicale primare, în contextul în care câteva sute de localităţi din România nu au medic de familie.

„Mâine (vineri – n.r.) avem o întâlnire foarte importantă şi vă anunţ în premieră acest lucru. Ministerul Sănătăţii a organizat un grup de lucru privind reforma asistenţei medicale primare. Din acest grup de lucru fac parte reprezentanţi ai asociaţiilor profesionale ale medicilor de familie, reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, ai Casei de Asigurări, ai organizaţiilor de pacienţi, pentru că tot timpul trebuie să discutăm despre beneficiarii serviciilor medicale. Este o încercare importantă, încât în cadrul acestui grup pe care l-am organizat să putem să venim cu o soluţie referitoare la rezolvarea problemei asistenţei medicale primare din mai multe puncte de vedere”, a declarat Alexandru Rafila, într-o conferință de presă.

Ministrul a subliniat că, în România, câteva sute de localități nu au medic de familie.

„Una dintre probleme era legată şi de îmbătrânirea medicilor de familie. În curând vor ieşi la pensie sau unii sunt deja la vârsta pensionării şi mai profesează încă. Să facem această specialitate atractivă, medicul de familie să se transforme dintr-un medic care nu are posibilitatea să facă decât câteva manopere medicale să facă mult mai multe. Dotarea este una dintre ele. Sigur că trebuie să găsim soluţii, stimulente, pentru îndeplinirea unui pachet de servicii medicale preventive. Este un lucru foarte important şi să încurajăm tinerii medici să poată să îşi deschidă noi cabinete de medicină de familie. Există în momentul de față o prevedere legată de un număr minim de pacienți pe care trebuie să îl ai pe listă ca să poți să închei un contract cu Casa de Asigurări. Ne dorim să stimulăm această activitate, care trebuie să îndeplinească două deziderate: în primul rând, să avem servicii de asistență primară în toate localitățile din țară sau cât mai aproape de pacienți și al doilea deziderat, medicul de familie să aibă un anumit confort, să mai eliminăm din barierele birocratice și să poată fi remunerat astfel încât această activitate să fie atractivă pentru tinerii medici”, a precizat ministrul Sănătății.

Articolul precedentRafila: În ultimii ani, pregătirea profesională în domeniul medicinei de urgenţă a fost în altă parte. Este clar o atribuție a Ministerului Sănătății
Articolul următorMinistrul Rafila: 3.000 de cabinete sau asocieri de cabinete de asistenţă medicală primară vor fi renovate şi dotate cu echipamente