Ministrul Sanatatii, dr. Vasile Cepoi a cerut serviciilor de ambulanta alertarea echipajelor si suplimentarea acestora, acolo unde numarul solicitarilor este in crestere, in conditiile in care meteorologii au anuntat instalarea caniculei.

„in aceasta perioada cu temperaturi extreme, Ministerul Sanatatii a solicitat directiilor de sanatate publice, serviciilor de ambulanta si unitatilor de primiri urgente activarea planurilor de masuri pentru zilele caniculare, astfel incat riscurile medicale cauzate de temperaturile foarte ridicate sa poata fi reduse”, a declarat intr-o conferinta de presa dr. Vasile Cepoi, ministrul Sanatatii in cadrul sedintei extraordinare a Comitetului National pentru Situatii de Urgenta.

De asemenea, directiile de sanatate publica trebuie sa colaboreze cu autoritatile locale pentru amenajarea punctelor de asistenta a populatiei in caz de nevoie. Pentru acest demers, in cadrul primariilor, a farmaciilor, in dispensare, scoli sau centre comerciale pot fi identificate, amenajate si marcate spatii cu aer conditionat unde se poate distribui apa populatiei.

Directiile de sanatate publica trebuie sa verifice conditiile de asigurare a asistentei medicale in unitatile sanitare , asigurarea stocurilor de medicamente de urgenta. in special a medicamentelor pentru patologiile determinate/agravate de canicula, functionalitatea generatoarelor de rezerva, asigurarea rezervelor de apa proprii ale unitatilor sanitare. Se vor verifica conditiile igienico-sanitare, de cazare si de alimentatie, din taberele scolare, precum si respectarea conditiilor igienico-sanitare din unitatile cu profil alimentar (depozitarea, prelucrarea li comercializarea produselor alimentare) si verificarea controlului medical periodic al persoanelor angajate in aceste unitati.

in acelasi timp, directiile de sanatate publica vor intensifica actiunile de supraveghere epidemiologica in vederea identificarii cazurilor de imbolnavire determinate de agenti patogeni specifici (boli diareice acute, toxiinfectii alimentare, epidemii hidrice, meningite virale) si dispunerea masurilor specifice de control.

Pentru prevenirea incidentelor provocate de temperaturi extreme, Ministerul Sanatatii recomanda populatiei sa urmeze sfaturile medicilor si sa evite, pe cat posibil, expunerea prelungita la soare intre orele 11 si 18, sa consume multe lichide, fructe si legume si sa evite consumul bauturilor alcoolice sau a celor puternic cofeinizate.

Ministerul Sanatatii prin Centrul operativ pentru situatii de urgenta (COSU) a centralizat datele raportate de la nivel national pentru data de 02.07.2012, astfel:

– Numarul de persoane cazute in strada (lipotimii, deshidratari) – 70

– Numarul de decese datorate caniculei (fise de semnalare primite) – 0

– Numarul de puncte de prim ajutor – 749

– Numarul de solicitari la serviciile de ambulanta / SMURD – 2904

– Numarul de ambulante mobilizate pentru interventiile in judete – 541 .