Ministrul Rafila, despre mortalitatea înregistrată în România în 2021: A atins nişte cote extrem de mari

0
169

Mortalitatea înregistrată anul trecut în România „a atins nişte cote extrem de mari, fără precedent în istorie”, a declarat, duminică, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila. „Probabil că o bucată din această mortalitate se datorează (…) şi limitării accesului la servicii de sănătate”, în contextul pandemiei de COVID-19, a subliniat ministrul.

„Important este ca spitalul, că până la urmă asta este situaţia, să poată să ofere întreaga categorie de servicii oamenilor care au nevoie de aceste servicii şi să nu venim cu acte administrative care să sperie şi sistemul sanitar şi pacienţii, să-i împiedice să se ducă la spital. Mortalitatea din anul 2021 a atins nişte cote extrem de mari, fără precedent în istoria României. Şi probabil că o bucată din această mortalitate se datorează – sigur, eu nu vreau să fac alt fel de comentarii, dar nu-mi explic, am avut peste 280.000 de decese într-un an, 100.000 mai multe decese decât naşteri într-un an în România – şi lucrul acesta s-a datorat probabil şi limitării accesului la servicii de sănătate”, a afirmat ministrul Sănătăţii, la un post de televiziune.

Potrivit ministrului, „e bine ca atunci când luăm decizii de acest fel, în diverse comisii, comitete, să ţinem cont de nevoile oamenilor”.

„Trebuie să evităm aceste decizii discreţionare care pun în pericol viaţa, viaţa altor concetăţeni ai noştri”, a subliniat Alexandru Rafila.

Întrebat dacă este posibil ca, din cauza pandemiei să mai existe blocaje sau amânări ale unor intervenţii chirurgicale în spitalele din România, ministrul a răspuns că autorităţile „au grijă” ca pacienţii să aibă acces la serviciile medicale de rutină, asigurând totodată asistenţa medicală prespitalicască pentru pacienţii COVID-19.

Articolul precedentMinistrul Sănătății, despre evoluția cazurilor COVID: Această creştere dublează de la săptămână la săptămână numărul de cazuri
Articolul următorMinistrul Rafila, despre cele 14 cazuri de variola maimuței, diagnosticate în România